Негатив завжди сильніший за позитив

Наш мозок так влаштований, що постійно намагається уникнути дискомфорту як емоційного, так і фізичного. За цю функцію відповідає мигдалеподібне тіло.

Дослідження показують, що ця частина мозку відіграє вирішальну роль у формуванні та зберіганні емоційних спогадів, що призводить до так званого «емоційного навчання».

Хоча мигдалеподібне тіло сприяє зберіганню як позитивних, і негативних емоційних спогадів, дослідження підтверджують, що це частина мозку приділяє особливу увагу тому, що вважає загрозами.

У попередніх постах я неодноразово згадував, що це дуже важлива функція для будь-якого живого організму. Якби наші предки не відчували страху, то наш вид просто б вимер.

Таким чином, з одного боку, ця частина мозку допомагає нам уникати різноманітних небезпек. Але з іншого боку, надмірна її активність може змушувати нас відчувати необгрунтоване занепокоєння, тривогу та страх. Річ у тому, що нашому мозку все одно: чи відбувається щось небезпечне насправді, чи ми просто про це думаємо.

Якщо у вашому мигдалеподібному тілі сформувалися досить міцні нейронні зв'язки, то, як тільки у вас будуть з'являтися труднощі або проблеми, ви відразу ж уявлятимете найгірший сценарій. Відповідні думки, у свою чергу, викликатимуть ще більшу активність мигдалеподібного тіла, і коло замкнеться.

Щоб вирватися з цього замкненого кола, необхідно позбавитися звички розмірковувати про негативні наслідки. Це не означає, що потрібно напнути «рожеві окуляри» і тупо ігнорувати реальний стан речей. Це означає, що потрібно усвідомлювати не тільки всілякі негативні наслідки, але й всілякі сприятливі результати подій.

Проста істина полягає в тому, що ніхто не може передбачати майбутнє. І коли ми зациклюємось лише на найгірших сценаріях, то перестаємо усвідомлювати цю істину. Ми перестаємо розуміти те, що можливі також і сприятливі результати.

Ніколи не забувайте про те, що негатив завжди сильніший за позитив — так влаштований наш мозок. Якщо ви не докладатимете ментальних зусиль для того, щоб брати до уваги всілякі сприятливі результати подій, то ваш мозок неминуче окупують негативні думки.