Новий метод виявлення брехунів

Більшість людей час від часу брешуть. Брехня ця часто буває банальної і по суті несуттєвою - наприклад, люди вдають, ніби їм сподобався несмачний подарунок. Але трапляються і більш серйозні обмани, які можуть мати згубні наслідки. Таку брехня краще виявити, ніж ігнорувати та терпіти.

На жаль, точно розпізнати брехню досить складно. Детектори брехні, які вимірюють рівень тривожності при відповіді на питання, вважаються «теоретично слабо обгрунтованими» і не дуже-то надійні. Будь-який мандрівник, якого допитували митники, знає, що можна відчувати тривогу, навіть не будучи винним.

Вчені розробили новий підхід до виявлення брехунів, заснований на техніці допиту і психологічної маніпуляції, який був опублікований в Journal of Applied Research in Memory and Cognition.

Ця методика виходить з того, що під час співбесіди або допиту розумові процеси і стратегії правдивих людей і брехунів відрізняються. І ці відмінності можна посилити і виявити.

Наприклад, є метод асиметричного управління інформацією (AIM), який використовується в розслідуваннях і судово-медичних дослідженнях. По суті, він дає підозрюваному чіткі способи надати докази своєї невинності, даючи детальну інформацію. Дрібні деталі можуть дати слідчим факти, які необхідно перевірити, і свідків, яких можна опитати. І важливо, що довші і докладні висловлювання зазвичай містять більше зачіпок для визначення брехні, ніж короткі.

Так ось, метод AIM передбачає інформування підозрюваних про ці факти. Наприклад, людям повідомляють, що, якщо вони розкажуть про подію більш довго і докладно, слідчий зможе краще визначити, чи говорять вони правду чи брешуть. Для правдивих це хороша новина, для брехунів - навпаки.

Дослідження показують, що коли підозрюваним дають такі інструкції, вони поводяться по-різному в залежності від того, кажуть вони правду чи ні. Правдиві люди зазвичай прагнуть продемонструвати свою невинність і дають більш детальну інформацію у відповідь на такі інструкції. Брехуни, навпаки, хочуть приховати провину, а значить, вони з більшою ймовірністю будуть стратегічно приховувати інформацію. Їх (повністю вірне) припущення полягає в тому, що чим більше інформації вони нададуть, тим простіше буде слідчому виявити їх обман, тому вони розповідають менше.

Ця асиметрія в реакції брехунів і чесних людей, з-за якої метод AIM отримав свою назву, дозволяє зробити два висновки. Якщо, отримавши такі інструкції, потенційний підозрюваний дає багато докладної інформації, він, швидше за все, говорить правду. І навпаки, якщо потенційний підозрюваний бреше, то він швидше обмежитися більш короткими поясненнями.

Експеримент

Але наскільки ефективний такий підхід? Для дослідження набрали 104 особи, яких відправили в одну з двох таємних місій в різні місця університету для пошуку та/або зберігання секретної інформації.

Потім всім учасникам повідомили, що в їх відсутність стався витік даних. Таким чином, вони виявилися підозрюваними, і перед ними була ще розмова з незалежним аналітиком. Половину учасників попросили розповісти правду про свою місію, щоб переконати співрозмовника у своїй невинності. Іншій половині сказали, що вони не можуть розкрити інформацію про місію і їм слід придумати історію про те, де вони були в момент злочину, щоб переконати аналітика у своїй невинності.

Потім вони пройшли опитування, і в половині випадків використовувалася методика AIM. Ми виявили, що при її використанні інтерв'юеру було легше виявити брехунів. Точність виявлення брехні зросла з 48% до 81%.

Техніку AIM можна поліпшити за допомогою підказок, які допомагають чесним людям розповісти більш детальну інформацію, адже часто буває важко згадати якісь події, і з правдивими людьми це часто трапляється. Поліпшити процес можуть інструменти запам'ятовування, відомі як «мнемоніка».

Наприклад, якщо свідок пограбування зробив початкову заяву і не може згадати додаткові деталі, слідчі можуть використовувати мнемоніку «зміни перспективи» - попросити свідка подумати про події з точки зору когось іншого («що б поліцейський побачив, якби опинився там»). Це допомагає витягувати з пам'яті нову - раніше не повідомлялося - інформацію.

У будь-якому випадку, цей метод - це етичний підхід до допиту, що дозволяє збирати інформацію, не звинувачуючи. Інструкції AIM прості для розуміння, їх легко реалізувати. Хоча спочатку ці інструкції тестувалися для використання в ході допитів підозрюваних, їх можна застосовувати в самих різних умовах, наприклад, коли хтось звертається за страховою виплатою.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство