Ольжич і Теліга — смолоскипи національної революції

Між ними — рік життя і два роки смерті. Їх єднає полум'яна відданість Національній Ідеї, вони — вірні діти України. Вони поклали за неї своє життя.

Олег Ольжич і Олена Теліга народилися в один день 21 липня. Він — житомирянин і син відомого українського поета. Вона — уродженка Підмосков'я і донька видатного українського інженера-гідротехніка зі Слобожанщини.

Олег Ольжич на власні очі бачив, як народжувалась українська державна самостійність у горнилі Перших визвольних змагань (1917-1922). Пасивність народної маси, більшовицька пропаганда і бажання миру та хліба призвели до поразки й подальшої окупації Батьківщини ворогом. Свою молодість Олег Ольжич провів на чужині — у Берліні та Празі, де сформувався як поет, а згодом долучився до націоналістичного руху під проводом полковника УНР Євгена Коновальця.

Олена Теліга була досить юною, однак, запам'ятала як більшовицькі війська дощенту випалювали з гармат віковічний Київ восени 1919 року. Разом із родиною, яку окупанти вважали "неблагонадійною", вона мусила переїхати до Польщі, а згодом — до Чехословаччини. На чужині Олена Теліга пише вірші, знайомиться з емігрантською націоналістичною громадою, згодом Дмитро Донцов назва її своєю музою — "поеткою вогняних меж".

Організація Українських Націоналістів — кузня нових борців за волю України, де зійшлися долі стількох українців, серед яких були Ольжич і Теліга. Вони спільно працюють в освітньо-культурній референтурі, поширюють правдиве слово для земляків по обидві сторони кордону. Та, розпочата тоталітарними режимами Друга світова війна покликала їх обох здійснювати Чин в ім'я України на Батьківщині.

У 1941-1942 роках Олег Ольжич і Олена Теліга працюють у Києві, ширять українське слово, спонукають українців до творення власної держави. Нацисти, певно, оцінили цей крок як ворожий для себе. Олену Телігу було арештовано, а згодом замордовано разом із тисячами киян у Бабиному Яру; Олега Ольжича заарештовано і закатовано у концтаборі "Заксенгавзен".

Коротке, але насичене перипетіями життя уславило в мармурі та пам'яті їхні імена. Вічна пам'ять Олегу Ольжичу та Олені Телізі. Ваш Чин надихатиме нас на великі звершення заради вільної України!

Денис Ковальов

Дивіться також