Підтримка держави є ключовим фактором для процвітання civic tech

Технології civic tech не стоять на місці. І за останній рік досягнень в цій сфері з'явилося більше, ніж за попередні 10 років. Водночас вони змінюють масштаб, охоплюють все більше сфер, стають більш поширеним. Десять років тому про Civic tech майже ніхто не говорив. В основному це була сфера "аутсайдерів", під якими я маю на увазі фахівців-ентузіастів і фахівців, які працюють за межами мейнстримних технологій. Сьогодні civic tech є прийнятою, шанованою і широко використовуваною формою залучення громадян.

За ці десять років розвиток в основному був поступовим, але за декілька останніх років відбувся дійсно значний зсув щодо цільової сфери, так і поза неї. Кількість інвесторів зацікавлених в технологіях civic tech, а уряди, усвідомили, як громадянські технології дійсно можуть бути стимулом для залучення громадськості.

Накінець, зріле ставлення до civic tech є прекрасним явищем. А першопроходці в сфері, які побачили певну проблему локального рівня, написали трохи коду, який був єдиним розв'язання проблеми, і виклали це в інтернет, тепер бачать, що їх рішення з легкістю можуть бути використані на проблеми глобального масштабу. І тепер немає сумнівів, що civic tech є перспективною технологією і робить вплив і на сфери, що в розробці цих технологій не були згадані.

Але не дивлячись на те, що civic tech розвивається у всьому світі, розвиток йде не рівномірно і для повної уніфікації потрібно багато факторів. І об'єднання свідомих й активних громадян з урядами своїх країн не є єдиною вимогою для нормальної роботи civic tech, існує ще багато різноманітних вимог.

Ми дослідили вплив технологій civic tech у всьому світі і найцікавіший фактор, який ми виявили це то, що за останні 5 років civic tech і інституції різних держав стали працювати злагодженіше. І тепер усі проекти civic tech, якщо не співпрацюють з урядами, то прагнуть до цієї співпраці, щоб бути впевненими в тому, що усі звернення і звіти згенеровані громадянами легко і швидко доходять до потрібних установ, що робить зв'язок економічним для реєстрації й розв'язання проблеми. Це не значить, що технології civic tech продалися державі, ці проекти по попередньому дотримуються своїх основних цінностей відкритості та прозорості, а співпраця з державою потрібна для досягнення кращих результатів.

Зрештою, одним з найважливіших бар'єрів для технологій civic tech є відсутність підтримки з боку урядів. Події, які ми спостерігали у Великобританії протягом останніх десяти років, частково були зумовлені готовністю британського уряду зробити інформацію доступною. Хансард - стенограма всіх засідань у державних установах Британії, публікується в Інтернеті з 1997 року, і відкриті дані тепер широко підтримуються як місцевим, так і національним урядом.

Але державам потрібно робити більше ніж публікування даних. Вони повинні бути відкритими до впливу простих громадян, щоб наблизитися до принципів партисипаційної демократії і врешті-решт інтегрувати технології civic tech в свої механізми, для налагодження зв'язку між громадянами і адміністративними установами. Уряди ж, які не налаштовані на використання civic tech змушені використовувати застарілі методи і неефективні партисипації.

І тому, знаючи усі ці фактори, думка про те, що civic tech поширюється у всьому є чудовою новиною, яка допомагає громадянам стати більш свідомими і активними, а урядам налагодити зв'язок з громадськістю. Що в майбутньому допоможе розв'язувати проблеми державного рівня.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство