Президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір: «Відкладений попит на житло в столиці величезний»

Ринок столичної нерухомості практично на «точці замерзання», але попит на київське житло нікуди не подінеться, вважає забудовник.

«На сьогодні у Києві ринок працює лише на вторинному ринку або на продажу лише збудованого житла, уже зданого в експлуатацію, у якому можна робити ремонт та заселятися. Якщо говорити про ринок первинки, то його обсяги становлять десь 20% від обсягів довоєнного часу», - каже президент «Київміськбуду» Ігор Кушнір.

Керівник «Київміськбуду» запевняє, що вартість КМБ складає 5 мільярдів, але найголовніша проблема - хронічні неплатежі з боку інвесторів. Заборгованість не дозволяє вести роботи на всіх об’єктах компанії. За рахунок внутрішніх резервів будівництво продовжено на 4 з них. 

«До 25 млн гривень на місяць ми вкладаємо в ці об’єкти. Це Mirax, «Абрикосовий», «Урловський-1» та «Урловський-2». І найближчим часом почнемо добудовувати ще один.

На більшу кількість об’єктів наших теперішніх можливостей не вистачає. На сьогодні заборгованість інвесторів перед компанією —700 млн грн. Це по об’єктах і «Київміськбуду», і «Укрбуду». І вони кажуть, що ми не платитимемо, поки ви не почнете будувати, а ми говоримо — ми не почнемо будувати, поки ви не почнете платити. Виходить замкнене коло — нам немає за що будувати», - говорить Ігор Кушнір. 

А поки кілька десятків житлових комплексів чекають на фінансування, яке практично відсутнє. «20 житлових комплексів на понад 19 тисяч квартир, це майже 1,2 мільйона квадратних метрів. Це саме ті, що на стадії будівництва», - рахує Кушнір.

Водночас, забудовник впевнений , що столичний ринок нерухомості в майбутньому буде лише зростати, адже попит на житло нікуди не подінеться.

«Після перемоги, я впевнений, усе почне рухатися швидше — відкладений попит на житло в столиці величезний. А у нас вже є додатковий доробок, це 6 житлових комплексів, на будівництво яких отримано всю дозвільну документацію, а це понад 8 тисяч квартир. Плюс паркінги, плюс комерційна нерухомість. Це дозволить компанії вийти у прибуток і далі активно працювати. І це без тих ЖК, що на стадії будівництва», - каже Ігор Кушнір.

Нагадаємо, що середня ціна за м² на кінець червня  у Києві становить 56 728 грн. Мінімальна ціна за м² у столиці - 21 700 грн, вона фіксується у Деснянському районі.

Максимальна — у Печерському — 224 071 грн.

Якщо порівнювати вартість за м² у новобудові у червні цього і минулого року, зростання ціни майже по всій Україні. У Києві - на 34%, у Київській області - на 23%.