Реалії розвитку розумного міста

Коли більшість людей говорять про розумні міста, вони часто уявляють собі футуристичний мегаполіс, як це зображено у фільмах і на телебаченні. Насправді, розумні міста стануть продуктом постійної та поступової еволюції інформаційних технологій, з якими ми вже знайомі в нашому повсякденному житті, і не виглядатимуть інакше, ніж сьогодні.

За прогнозами ринок розумного міста зросте з 81 млрд дол. США в усьому світі у 2018 до більш ніж 158 млрд дол. США у 2022 р. У розумному місті буде встановлений інтернет речей (ІР), що стане підґрунтям для створення додатків, які змінять спосіб, у який жителі співіснуватимуть з технологією. А скоро, спеціально облаштовані парковки будуть показувати водіям, які місця вільні, розумні вуличні ліхтарі автоматично налаштовуються на погодні та кліматичні умови, а зелені будівлі зможуть контролювати якість повітря та оптимізувати споживання енергії. ІР дозволить нам постійно отримувати та обробляти інформацію з зовнішнього світу з метою досягнення ефективності в повсякденному житті міста.

Проте ці досягнення неможливі без належного бездротового підключення, яке розвивається за допомогою технологій для задоволення вимог до збільшення пропускної спроможності.

Розумні міста вже з'являються

Дослідження, проведене Конференцією мерів Сполучених Штатів 2016 року, показало, що проекти розумного міста й ІР у містах будь-якого розміру добре розвиваються в ключових сферах до яких належать транспорт, енергоефективність, державні послуги та охорона здоров'я. Наприклад, у місті Лос-Анджелес міська влада встановлює нові світлодіоди в 4500 миль вуличних ліхтарів. Це підвищить видимість у цих районах, що призведе до безпечніших доріг та територій, що оточують їх. Ці лампочки також підключаються до взаємопов'язаної системи, яка повідомляє про будь-які несправності, які можуть виникнути, прискорюючи процес заміни. Заморські, Nanjing, Китай, встановили датчики у 10.000 таксі, 7.000 автобусах та 1 мільйоні приватних автомобілів допомогти відслідковують та контролюють шаблони перевезення.

Останнім прикладом розумного міста є запуск тунелю SR 99 в Сіетлі, який на сьогодні відомий як «найрозумніший тунель». Навіть коли пасажири перебувають на 60 метрів під землею, 21 кілометр волоконно-оптичних кабелів,152 кілометри електропроводки, 24 кілометри вогнів і 12 кілометрів теплових сповіщувачів постійно контролюють умови в тунелі на користь громадської безпеки та зв'язку. Протягом усього тунелю з двома милями, мандрівники мають повне сотове з'єднання для використання своїх телефонів і попередження про надзвичайні ситуації.

Мережева інфраструктура ключовий фактор розумного міста

Дослідження, проведене компанією Ericsson, передбачає, що 70% пристроїв ІР будуть використовувати сотове з'єднання до 2022 року. Розумні міста вимагатимуть надійного підключення до мережі, щоб цей масив пристроїв надійно спілкувався між собою. Ці міста, як і нині у невеликих і великих будівлями й місцями, повинні використовувати комбінацію розподілених антенних систем (DAS), ретрансляторів, невеликих осередків і Wi-Fi для створення покритої мережі по всій території міста. І тільки після того, як будуть побудовані вимоги до базової мережі ІР можна буде говорити про майже повністю автономне від людей, функціонування міських мереж.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство