Рейтинг розумних міст світу на 2019 рік

Згідно з даними шостого видання щорічного індексу IESE Cities in Motion Index яке виходить під керівництвом професорів Паскуаль Берроне та Джоан Енрік Рікарт, кількість розумних міст по всьому світі зростає.

Експерти обстежили ступінь розвитку в 174 містах (включаючи 79 столиць) з 80 країн. 

Cities in Motion Index (CIMI) був створений з метою допомогти громадськості та урядам визначити ефективність міста на основі дев'яти основних аспектів. 

Ці виміри, що створюються в єдиному показнику, включають людський капітал, соціальну згуртованість, економіку, управління, навколишнє середовище, мобільність і транспорт, містобудування, міжнародне значення та технології. 

Платформа проектує концептуальну модель, яка базується на серії поглиблених інтерв'ю з представниками міської влади, підприємцями, науковцями та експертами, які пов'язані з розвитком розумних міст. Процес ранжирування передбачає комплекс кроків, які охоплюють дослідження ситуації, побудову стратегії та подальшу її реалізацію. 

Маючи всеосяжне бачення, яке дозволить містам визначити свої сильні та слабкі сторони, індекс побудував показник, вимірюючи стійкість на економічних, соціальних, екологічних та технологічних підставах, враховуючи якість життя громадян у центрі всього. 

Отже, ви готові відкрити топ-10 найрозумніших міст року? 

№1 - Лондон 

Цього року Лондон нарешті зайняв першу позицію в рейтингу, зберігаючи другу позицію протягом трьох років поспіль. Столиця Великобританії досягла вражаючих результатів майже в усіх вимірах. Лондон отримав перше місце по людському капіталу та міжнародному значенню і залишився в першій 10 за розмірами управління, мобільності та транспорту, технологій та містобудування. Найгірші показники міста були засвідчені в вимірі соціальної згуртованості з позицією 45. Однак і по цьому показнику є покращення у порівнянні з 68-ю позицією у 2018 році та 105-ю у 2017 році. 

Розумне місто Лондона залучило програмістів і стартапів більше, ніж майже будь-яке місто світу. Його відкриту платформу даних 'London Datastore' використовує понад 50 000 людей, компаній, розробників та дослідників щомісяця. Це дозволяє досягти помітних успіхів у вирішенні транспортних питань, зокрема через використання шатлів Хітроу, які з'єднують Лондон з аеропортом Хітроу. Більше того, Лондон вкладає кошти в найбільший проект Євросоюзу Crossrail, запроваджуючи 10 нових залізничних ліній для сполучення з вже існуючими 30 станціями міста до кінця 2019 року. 

№2 - Нью-Йорк

Нью-Йорк, одне з найпотужніших міст світу, опустилось на другу сходинку в рейтингу, навіть не дивлячись не той факт, що було номером один протягом останніх трьох років. Тим не менше Нью-Йорк залишається провідним містом за економічними показниками через найвищий в рейтингу ВВП. 

Також Нью-Йорк займає третю позицію в категорії людського капіталу, другу - містобудування, восьму - міжнародного значення та п'яту - в категорії мобільності та транспорту. Велике яблуко має майже 7000 високотехнологічних фірм і відмінне для своїх інтегрованих технологій, таких як безкоштовний Wi-Fi сервіс LinkNYC, і тому має11-ту позицію за технологічністю. 

№3 - Амстердам

Амстердам, який опинився на десятій позиції в індексі 2018 року, виділяється в міжнародному прогресі і неперевершено піднявся на третю позицію. Місто моє десяте місце в економіці, сьоме за технологічним розвитком і залишається в топ-20 майже за всіма іншими вимірами. 

Місто виявилося важливою європейською силою для FinTech, енергоефективності та культури. Приблизно 90% домогосподарств міста використовують велосипеди для транспортування та демонструють сучасні автоматизовані послуги для громадського користування спільними велосипедами. З метою заборони бензинових та дизельних автомобілів до 2025 року передбачається, що це буде перше місто з нульовими викидами в Європі. 

№4 - Париж 

Париж опустився на четверту позицію з третього місця у 2017 та 2018 роках. У місті є штаб-квартира майже 50% французьких компаній, а також 20 із 100 найбільших фірм світу. Він виділяється на восьмому місці за економікою, на шостому - за людським капіталом, на третьому - за міжнародною охороною та на четвертому - по мобільності та транспорту.

Місто Світла постійно заохочує використання велосипедів та електромобілів та визнано за відкриті нововведення. Це забезпечує доступ до міських даних громадськості та важливим учасникам міського простору. Проект Grand Paris Express, одне з найбільших нововведень у сфері перевезень у Європі, додасть чотири додаткові лінії метро, ​​200 км нових залізничних ліній та 68 нових станцій, всі пов'язані зі 100% автоматичною системою метро.

№ 5 - Рейк'явік 

Рейк'явік, місто зберегло свої позиції з моменту вступу у список у 2018 році. Хоча це одне з найменших міст, він очолив екологічний вимір. Понад 90% електроенергії та близько 80% всієї енергії в регіоні надходить від гідроелектричної та геотермальної енергії. Він взяв на себе зобов'язання стати містом з нульовим викидом вуглецю до 2040 року та працює над збільшенням використання відновлюваної енергії, зменшуючи залежність від викопних видів палива. За технологічним розвитком місто займає четверте місце. 

№ 6 - Токіо

Токіо опустилося на шосту позицію після того, як у 2018 році було четвертим за рейтингом розумним містом, хоча це провідне азіатське місто. Столиця Японії визнається з найвищим рівнем продуктивності праці і, отже, стоїть на третьому місці за виміром економіки. За даними Business Insider та 2thinknow, це найінноваційніше місто у світі та входить у топ-10 Індексу глобальних фінансових центрів за 2018 рік. Воно забезпечило дев'яту позицію за людський капітал, шосту - для навколишнього середовища, в той час як опинилося в топ-30 за іншими параметрами.  

№ 7 - Сінгапур 

Сінгапур - найкраще місто за розміром технологій. Місто забезпечує найшвидшу швидкість Інтернету для своїх громадян, і майже 100% населення користується мобільними телефонами. У ньому дуже багата технологічна культура: лікарні мають персонал людей та роботів, автономні таксі, вертикальні ферми та сади з контрольованою температурою та багато іншого. Також місто стоїть під номером 10 за охороною навколишнього середовища. 

№ 8 - Копенгаген 

Копенгаген не був помічений у списку найрозумніших міст за 2018 рік, але тепер увійшов до рейтингу під номером вісім. Місто посіло третє місце за охороною навколишнього середовища з тим, що воно взяло на себе зобов'язання досягти припинення викидів вуглецю до 2025 року. Також місто має десяте місце за технологічним розвитком та залишається в топ-25 за іншими параметрами.

№ 9 - Берлін 

Берлін був дев'ятим у загальному рейтингу 2017 року, вийшов з топ-10 у 2018 році і тепер зробив повернення на ту саму позицію цього року. Завдяки високим рейтингам: на п'ятій позиції людський капітал та міжнародний вплив, на шостій сходинці державне управління та на сьомій мобільність та транспорт. Вражаюче, столиця Німеччини посідає перше місце за всіма вимірами з найнижчими, тобто 50 для економіки та 47 для навколишнього середовища.

№ 10 - Відень 

Відень, столиця Австрії, - вперше у топ-10 рейтингу. Його найкращі показники спостерігаються у сфері мобільності та транспорту, а також у сфері міжнародної роботи на сьомому місці. Що стосується технології, вона знаходиться на 13-й позиції, для навколишнього середовища - на 15-й, а для людського капіталу місто зайняло 23-у позицію. 

Як висловив CIMI , кожне розумне місто унікальне за своїм існуванням, стикається з різними викликами та має свої індивідуальні потреби та можливості. Отже, кожна міська агломерація повинна розробити індивідуальний план, визначаючи при цьому свої пріоритети та залишаючись достатньо гнучкими, щоб пристосуватися до змін.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство