Розвиток мережевих форматів комунікацій - запорука успіху на наступних виборах

Інтернет-політика та скорочення дистанції між громадянами і владою повинні стати трендом наступних виборів.

Місцеві вибори продемонстрували кризу традиційних ідей, що й стало причиною рейтингових і електоральних провалів буквально всіх політичних сил.

Засилля технологів старої школи призвели до провальних результатів. Фактично перемогу здобули лише ті хто вибудовував роками свої "офлайн-мережі", або скористався послугами таких мереж за гроші. 

Але ж і тут знову мова йде лише про 37%.

63% виборців проголосували за тотальну зневіру та інтернет-технології залишившись вдома.

Пандемія змінила вибори і психологію електорату, тому ніхто вже не заперечує, що настав час нового, клієнтоорієнтованого формату виборчих кампаній.

До чого це призведе?

Необхідно кардинально змінити підхід до передвиборного медіа-виробництва, стратегії розповсюдження та налагодження комунікації.

Час "класичних" політтехнологів і телепіарників минув, а тому перші місця в керівництві електоральних кампаній займуть інтернет-фахівці.

Пандемія показала величезний нереалізований в комунікаціях через інтернет.

Політики, що вчасно встигнуть перебудуватися з офлайн-комунікацій на онлайн-комунікації, продемонструють найвищий результат.

Громадянам приїлися як старі, так і нові псевдокомуністичні популістичні гасла, що і демонструє рейтинг партії влади.

Але це не означає, що партія влади піде без бою.

Навпаки, введення нових гравців сприяє розкриттю талантів і пошарпаних партійців і "нових облич", адже для більшості з них майбутні вибори стануть боротьбою за виживання.

Можливо хтось заперечить і скаже. що інтернет-політика вже була головним трендом електорального сезону 2019. Усе логічно.

Цей тренд, розпочався ще у позаминулому році. Але саме пандемія прискорила процес залучення громадян в мережу через Zoom, ФБ, віддалену роботу і дистанційні домашні завдання для школярів.

Досить подивитися статистику: вік тих, хто сьогодні черпає новини з газет і телебачення - за 60. Решта отримують необхідну інформацію на сайтах, в соціальних мережах і месенджерах.

Проте, ще не час говорити про електронне голосування. Активний український електорат консервативний не тільки за своїми уподобаннями, а й характеризується генетичною любов'ю до усталених виборчих процедур, зокрема до походів на ділянки.

Ну і повага до традиційних «перевірених» ЗМІ. І тут зовсім не важливо на якому майданчику вони читають новини. Головне - це довіра до сайтів класичних ЗМІ.

Але, знову ж таки ми говоримо про 37%.

Для того, щоб залучити 63%. розвиток необхідно тотально змінити традиційні формати комунікацій на мережеві, що і стане наступним етапом еволюції партійних структур. Для ефективної роботи партії повинні будуть вести пряму комунікацію з виборцями на всіх рівнях. Зробити це на старих технологічних схемах - неможливо. Тому побудова нової мережевої архітектури - партійних комунікаційних платформ, стане трендом наступного політичного сезону.

Що цікаво.

Нові технологічні нововведення дозволять отримати доступ до нового рівня статистики та аналітики.

Ви всі знаєте, що класичні оффлайн опитування і дослідження, на які багато років спиралися партійні лідери не показують реального ставлення виборців, не дають об'єктивну картину і не можуть служити підставою для проектування партійної роботи і розробки стратегій виборчих кампаній.

Програмні елементи інтернет платформ та більш гнучкі онлайн опитування подарують партіям можливість отримати дані для моделювання складних соціальних процесів.

При чому це не буде суха статистика, а сегментований багаторазово на різні спільноти матеріал, який надасть можливість партіям працювати не з однією цільовою аудиторію, а з декількома, в процесі коректуючі програму.

Таким чином, наступні вибори стануть батлом інтернет-політиків та політиків старої школи з їх "мережами", "каруселями" та "вбросами".

Хто переможе? Покаже час. 

Дивіться також