Щоб вести більш усвідомлене життя, спробуйте відмовитися від нав'язаних сценаріїв

Багатьом з нас життєвий сценарій: вступити до університету, отримати хороші оцінки, знайти роботу, зустріти партнера, завести сім'ю і в самому кінці зпомерти - дуже знайомий. Але що, якщо відмовитися від цього сценарію і зробити той вибір, який вам дійсно потрібен?

Саме так живе Кейт Фландерс, і цю ідею вона викладає в своїй новій книзі Adventures in Opting Out.

Цю ідею ми всі повинні почути прямо зараз: можна жити так, як ми того хочемо, а не так, як від нас очікує світ. Ми можемо відмовитися від чого завгодно. Вирішити працювати на себе, не мати дітей, вести новий спосіб життя - варіанти нескінченні. Ця книга дає прекрасну і захоплюючу можливість поміркувати над цією темою і зробити вибір, який допоможе вести більш усвідомлене і осмислене життя.

Мені подобається рефлексивний характер викладу Кейт, і цей самоаналіз зустрічається на кожній сторінці книги. Ось кілька ідей, над якими ви можете поміркувати при нагоді.

1. Усвідомте, як нав'язані сценарії формують ваші цілі і цінності. Коли ви прямуєте второваним шляхом, ви мимоволі прив'язуєте себе до цілей і цінностей, які з ними пов'язані. Якщо такий сценарій говорить, що ви повинні купити будинок до 30 років, ви ставите собі за мету знайти роботу з великою зарплатою і цінуєте саме зарплату понад усе. Легко і зручно слідувати таким сценарієм в режимі автопілота, не зупиняючись, щоб прислухатися до того, чого ми дійсно хочемо.

Знайти те, що ви цінуєте, не так-то просто. Кейт розповідає, що раніше орієнтувалася швидше на надихаючі цінності і цілі, ніж на те, що їй дійсно хотілося робити. Часто ці «надихаючі» цінності грунтувалися на відчутті, що вона повинна щось робити.

2. Щоб визначити, що ви цінуєте, зверніть увагу на свою внутрішню реакцію. Інтуїція - потужний інструмент. Щоб зрозуміти свої справжні цінності, Кейт пропонує виділяти варіанти, які викликають у вас занепокоєння. Вона наводить приклад того, як стала вегетаріанкою. Перш вона замовляла м'ясо або погоджувалася з'їсти щось м'ясне у батьків, але кожен раз була незадоволена своїм рішенням. Якщо ви знову і знову відчуваєте, що чините чомувь опір, це знак, що ви живете у розладі зі своїми цінностями. 

3. Зверніть увагу на інші ознаки того, що пора сказати «ні». Таких сигналів занадто багато, щоб перерахувати всі, і Кейт у своїй книзі розглядає їх набагато глибше. Ось тільки деякі з них: ви повторюєте одне і те ж знову і знову, не можете заснути через необхідність щось змінити, не включаєтеся в розмову або помічаєте, що повертаєтеся до іншої або старішої версії себе в оточенні певних людей.

4. Приготуйтеся до засудження - і змиріться з ним. Як людина, яка відмовилася від алкоголю, бездумних покупок, звичайної роботи і багато чого іншого, Кейт чула безліч негативних відгуків про свій вибір. Такі думки буває важко проковтнути, особливо коли вони йдуть від людей, які вам небайдужі. Але, за словами Кейт, люди дивляться на вас так само, як дивляться на себе, і таке засудження часто відображає те, що вони сказали б собі, зіткнувшись зі схожими змінами. Вона пропонує використовувати ці критичні моменти для розмови і задавати питання про те, чому ваш співрозмовник відчуває саме це.

Щоб визначитися зі своїми цінностями і з життям, яку ви хочете вести його, потрібен час і самоаналіз. Наведені вище ідеї можуть допомогти, хоча Кейт зазначає, що ваші думки будуть виглядати по-різному в залежності від чого ви вирішите відмовитися.

Чи не буде спойлером сказати, що, на думку Кейт, воно того варто. Раз по раз відмовляючись від чогось, що їй не підходило, вона нарешті змогла розчути власний голос.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство