Штучний інтелект: питання етики та моралі

ШІ не є небезпечним, якщо ми не зробимо його таким

Додавання когнітивних здібностей до машини може здатися багатьом фоновим сюжетом кожного науково-фантастичного фільму, однак дебати навколо майбутнього та обмеження штучного інтелекту (ШІ), безперечно, існували десятиліттями у світі комп'ютерних систем автоматизації й особливо з ШІ, що є швидко зростаючою тенденцією в нових технологіях.

Алгоритми ШІ вже використовуються в сучасному суспільстві й полегшують життя людини; Такі технології, як розпізнавання голосу, системи навігації автомобіля, чат-боти, соціальні мережі, контекстна реклама, робототехніка в охороні здоров'я та багато іншого, покладаються на ці алгоритми для виконання завдання, яке було спеціально розроблено для виконання.

Дотепер ці технології вважалися позитивними різними інтелектуальними технологічними ентузіастами, які вважають, що ШІ можна ще більше розвинути для більшого блага.

Однак, є питання, яке багато, з побоюванням, ставиться: чи будуть дослідники й вчені розвивати технології штучного інтелекту до того моменту, коли люди втрачають здатність розуміти й контролювати функціонування інтелектуальних машин?

Хоча ми ще дуже далекі від створення технології штучного інтелекту, яка перевершує потенціал людського мозку, нинішня дискусія зосереджується переважно на етиці, моральності та обмеженнях.

Маючи це на увазі, Smart Dubai, орган влади у Дубаї, відповідальний за цифрову трансформацію міста, взяв на себе цілий системний підхід до розвитку ШІ — з його етичними та керівними принципами.

Smart Dubai запустила свою лабораторію AI в березні 2017 року. Ця лабораторія фактично є виробничою лінією ШІ для різних ситуацій в місті. Ці ситуації перетинають всі аспекти міських послуг, від поліції та безпеки, до землеустрою, освіти та екологічних послуг, і є життєво важливим тестом на інновації та важливим у формуванні компетентності в уряді навколо цієї швидко розвивається технології.

У січні 2019 року компанія Smart Dubai запустила офіційні принципи міста та керівні принципи для етичної реалізації ШІ. Як ініціатор управління даними міста, центральною ініціативою ШІ є набір інструментів, який дозволяє кожному, хто впроваджує ШІ, самостійно оцінювати свою ефективність відповідно до набору критеріїв, які, беручи разом, забезпечують етичний підхід.

Дубай є першим містом, де встановлено такий добровільний підхід, який допоможе підприємствам і уряду створити справедливі, інтерпретовані, зрозумілі, підзвітні та, в кінцевому підсумку, довірені системи ШІ, які керують напруженістю між інноваційним потенціалом, суспільними цінностями та ризиками.

З моменту оприлюднення звіту про створення принципів і настанов з'явився значний інтерес для широкої громадськості, і вони вже були переглянуті великими технологічними фірмами та юридичними фірмами, які бажають документувати роботу Смарт-Дубаю в юридичних дослідженнях. Крім того, після оприлюдненням звіту, основна увага приділяється ШІ більш загально — просуванню важливих тезисів про якість та доступність даних у місті, сприянню участі у схемах обміну даними на рівні приватного та державного секторів.

Нарешті, нещодавнє створення Smart Board Dubai ethics board є ілюстрацією складності цієї галузі, організація побудована з керівників в технологічній галузі, представників академічних кіл, експертів з питань державної політики та практиків. У середовищі, де жодна професія не відповідає на всі питання, рада з питань етики інтелектуальної власності здійснює нагляд за майбутнім розвитком етичного інструментарію ШІ, а також розглядає майбутній шлях того, як «Смарт Дубаї» хоче бути здатним регулювати місто.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство