Скандал у Київській області: привласнення коштів на укриттях для шкіл і роль Лідії Лазарєвої в масштабному дерибані

У Київській області розгорівся гучний скандал: відкрите кримінальне провадження щодо привласнення коштів, виділених на будівництво укриттів для навчальних закладів. Лише за перший день обшуків фахівці Бюро економічної безпеки спільно з СБУ виявили крадіжку щонайменше 20 мільйонів гривень з бюджетів кількох громад.

На початку 2024 року слуга народу Лідія Лазарєва очолила комісію, яка мала наглядати за цими процесами. Однак, замість контролю, Лазарєва, отримавши підтримку політичного керівництва області, заплющувала очі на хаос та масштабні зловживання під час будівництва укриттів. Вона сприяла розкраданню бюджетних коштів, що створило загрозу для безпеки дітей. Суть схеми полягала в тому, що численні порушення і недоліки на об’єктах ігнорувалися, а неякісно відремонтовані укриття комісія за поданням Лазарєвої визнавала взірцевими. Ці дані фіксувалися у протоколах засідань, що публічно легітимізувало масштабні зловживання і мало на меті ввести в оману правоохоронців та суспільство.

Примітно, що від початку роботи комісія Лазарєвої не ініціювала жодного кримінального провадження стосовно неякісних робіт або розкрадань бюджету. Виїзди на об’єкти відбувалися лише з метою піару. Проаналізувавши публічні звіти, можна побачити, що Лазарєва оприлюднювала лише хвалебні публікації, які спотворювали реальний, далеко не блискучий стан справ.

Репутація працівників ДСНС Київської області, які брали участь в оглядах укриттів, також під загрозою. За позитивний висновок про об’єкт вони отримували приблизно 1000 доларів США, які виплачував підрядник. Організатором цих «поборів» була та ж голова комісії — Лідія Лазарєва.

Щоб уникнути необхідності ділитися хабарями, зауваження ДСНС часто ігнорувалися, а протоколи засідань комісії, на яких працівників ДСНС не запрошували, підлаштовували під інтереси зловмисників.

На найближчу сесію облради планується винести звіт про «успішну» роботу Лазарєвої, щоб зняти з неї будь-які звинувачення та перекласти відповідальність на голів громад.

Ми закликаємо правоохоронні органи звернути увагу на специфіку роботи цієї комісії. Після вилучення документів і порівняння протоколів з фактичним станом об'єктів буде легко виявити зловживання. Важливо також провести допити підрядників щодо фактів вимагання Лазарєвою неправомірної вигоди.