Світлана Благодєтєлєва-Вовк: "Якщо ти займаєшся чимось серйозним, то очікуй на серйозні наслідки"

30 листопада у Києві проходив X Форум розвитку громадянського суспільства на тему "НЕЗАЛЕЖНІСТЬ - ЦЕ МИ".

Під час форуму нам вдалось взяти інтерв'ю у учасниці Форуму, керівниці ГО "Точка росту, освіти і науки", координаторки антиплагіатної ініціативи "Дисергейт" Світлани Благодєтєлєвої-Вовк про ії переслідування, погрози та результати засідання Святошинського районного суду міста Києва з розгляду позову про захист честі, гідності та ділової репутації, яке відбулось у день проведення Форуму.

На своїй сторінці у ФБ пані Світлана напередодні Форуму так написала про це судове засідання: "Завтра - 30 листопада, об 11-30 відбудеться засідання Святошинського районного суду міста Києва по моєму позові про захист честі, гідності та ділової репутації проти панів Гороховського, Багінського, ТзОВ "Видавничий Дім Масаві" та Васюри (ТзОВ "Ділова преса країни"). Ці люди у жовтні минулого року перед прес-конференцію про переслідування мене поширювали брехливу інформацію нібито я маю судимість за неодноразове згвалтування власного чоловіка. Для мене очевидним є пов'язаність переслідування, яке сталося після викриття плагіату Шкарлета і брудної кампанії із дискредитації, яку здійснили ці пани з великою імовірністю за гроші. Тим більше, що спільним є порнофантазійний почерк як видумки про мене, так і погроз, які мені надходили. Пан Гороховський найняв аж двох адвокатів, які підготували текст мирової угоди, від якої я відмовилася. Сьогодні мені також надійшло повідомлення від укрпошти про лист від Багінського. Подивимося, що він надіслав. Імовірно також текст мирової угоди. Це ж треба як декого призводить до тями судовий позов. Більше року ми разом із адвокатесою Lida Dmytrus пробуємо добитися розгляду цієї справи. Нарешті це завтра відбудеться. Дякую ZMINA. Центр прав людини та особисто Lyudmyla Yankina за допомогу і підтримку у непростий період життя, який мені штучно створили недоброчеснівці та їхні приспішники. Запрошую друзів підтримати мене у суді: об 11-30,  Святошинський райсуд, вул. Якуба Коласа, 27-А. Буду вдячна, оскільки вірю у солідарність добрих людей. Запрошую також журналістів долучитися, бо мова йде про рівень якості українських видань та журналістики. Тетяна Трощинська Оксана Онищенко Інна Лиховид Dennis Denisenko Serhii Barbu Андрій Гарасим".

Пані Світлана, яка прийшла на Форум одразу після завершення судового засідання, поділилась своїми думками щодо безпеки громадської діяльності, а також порадами щодо того, як варто діяти громадським активістам за теперішніх умов. Під час інтерв'ю вона зокрема зазначила:

"...Якщо ти займаєшся чимось серйозним, то очікуй на серйозні наслідки. Коли ти починаєш цим займатись, то відповідно за браком досвіду ти не розумієш, що це може відбутися. А коли тобі починають надсилати різні повідомлення, в яких погрожують, зокрема і згвалтуванням, звичайно що все це зовсім неприємно. І починаєш розуміти, що в принципі за нашої системи правосуддя ти можеш стати жертвою будь-якого маніяка.

Для мене зараз дуже важлива тема захисту викривачів, тому що людина, яка взяла на себе сміливість щось сказати, повинна бути захищена. Вона має бути захищена юридично,  вона має бути захищена публічно, мається на увазі інформуванням про те, що відбувається, як відбувається. Для мене зараз це така "золота мрія".

Я сподіваюсь все таки, що якщо ми рухаємо розвиток суспільства, то відповідно рано чи пізно ми отримаємо результати... 

Якщо ти щось обгрунтовуєш і це має серйозні підстави, то звичайно, що ти отримуєш переслідування і неможливість себе захистити.  

Тому я звертаюсь до наших активістів: " Ми обрали такий шлях, що ми не можемо замовчати. І тут виникає дилема. Або ти маєш замовчати і зберегти спокій, комфорт. Або ти маєш продовжувати говорити і знов таки нариватись на якийсь проблеми. Тому у мене таке побажання: Давайте об'єднуватись, повідомляти один одного про те, що відбувається, які проблеми з переслідуваннями, тримати все це під контролем, ходити на суди один до одного, тому що це важливо - тема підтримки. ..

Я є учасником експерименту суспільного з визначення якості українських інституцій.  І поки ще у мене враження, що оцінка незадовільна...

Мені здається, що треба робити особистий вибір, тобто словами Достоєвського "Тварь ли я дрожащая или право имею...?" І цей вибір визначає те, що роблять люди і наслідки для них. Це вибір в межах бути чи не бути. Бути як громадянин - дбати про майбутнє,  чи не бути - комфортно почуватись по житті.   Спочатку це особистий вибір, але від того скільки людей його зробить залежить наскільки успішно ми просунемось до спільного гідного майбутнього...

Наступне судове засідання відбудеться 17 лютого 2022 року."

Першого грудня Світлана Благодєтєлєва-Вовк написала: "Перше грудня - день обрання незалежного шляху УкраїниА ще День, коли країна вийшла на захист побитих студентів. День кристалізації нашої сутності. У мене вона асоціюється з людиною Lyudmyla Yankina. Дякую за все, що робите. Учора на X Форум розвитку громадянського суспільства Людмила розповіла про себе. Після цього виступу люди підходили і обіймали її. Щоб ви розуміли - для того, щоб так тебе любили і поважали - треба звернути гори. І вона їх звертає. Для нас."

Більше інформації дивиться за посиланнями...