Технократія як альтернатива демократії

За даними дослідження Gallup проведеного ще в 2014 році, більшість американців вкрай незадоволені роботою уряду і не вірять в існуючу систему правління та не довіряють інститутам влади.

Таке відношення до існуючої форми правління має зрозумілі підстави: рівень життя в США впав, все гірше йдуть справи з освітою, охороною здоров'я, громадською безпекою.

США перетворилася на країну юристів які тільки тим і займаються, що постійно ініціюють нескінченні позови і спори.

В Європі справи йдуть не набагато краще, але все ж таки, в більшості країн немає такої нерівності в рівні життя, як в США.

Саме тому сьогодні мешканці більшості розвинених країн заявляють про своє бажання відмовитися від демократичних форм правління.

Люди не відчувають себе в безпеці на вулиці, мають не стабільну роботу, хочуть кращого життя, гарне житло і гідне пенсійне забезпечення. А тому найменше, що їх турбує це наскільки демократична їх країна.

Певні виклики демократичній формі правління закидає Сінгапур, форму правління якого називають провідною технократією світу.

Демократія не гарантує ефективного управління і підвищення народного добробуту.

Завдання технократії саме полягає в ефективному управлінні і досягненні поставлених цілей.

Демократи мають певний перелік побажань громадян.

Технократи чітке завдання , тому їх задача полягає в тому щоб віднайти найбільш ефективну стратегію, за допомогою якої громадяни отримають гарну освіту; гідну зарплатню, а згодом і пенсію; суспільну безпеку; якісне житло; доступні робочі місця; достойні умови для бізнесу.

Демократи шукають винних. Технократи розробляють та модернізують стратегію.

Суть демократії - в народному врядуванні. Суть технократії - в постійному поліпшенні управління.

Головні риси технократичного правління - ретельний та зважений експертний аналіз та довгострокове планування.

Правляча еліта технократичної держави - це компетентні професіонали яких відбирають виключно за їх професійними якостями, а не за рейтингом їх популярності або приналежності до певних кіл. Що аж ніяк не співпадає з цінностями сучасної демократії, зокрема популізмом.

Тут необхідно згадати, що технократія не є винаходом Сінгапуру. Перші кроки у напрямку технократії зробили саме в США.

Саме ін'єкції технократії допомогли США свого часу подолати дуже багато проблем і саме технократи привели країну до процвітання:

  • з ініціативи Рузвельта з'явилася професійна бюрократія - управління соціального забезпечення, що допомогло країні подолати кризу Великої депресії;

  • адміністрація Трумена провела модернізацію транспортної інфраструктури США, що допомогло подолати кризу яка могла охопити країну після Другої світової війни;

  • завдяки Пентагону з'явилась Кремнієва долина.

Але і Сінгапур не завжди був країною де формою правління можна вважати технократію. Як і не можна точно відокремити якийсь певний крок правителя Сінгапуру Лі Куан Ю, якому той має бути вдячний за реформу.

Так, Лі Куан Ю провів багато зрозумілих реформ, зокрема:

  • на першому місці у Лі Куан Ю був порядок, на другому - закон;

  • враховуючи багатомовність населення Куан Ю розпорядився використовувати англійську як основну мову діалогу;

  • ввів смертну кару за викрадення людей;

  • надав Бюро розслідувань корупційних дій максимальні можливі повноваження для боротьби з корупцією;

  • ввів великі зарплати для держслужбовців та суддів, щоб ті мали змогу відмовитись від корупційних схем.

Можна навіть сказати, що Лі Куан Ю перетворив Сінгапур на велику корпорацію ввівши критерії які притаманні бізнесу в управління державою.

Так уряд Сінгапуру встановлює ключові показники ефективності, які регулярно відслідковуються, щоб можна було оцінити прогрес надання, наприклад, державних послуг. Скрізь, де надаються такі послуги, встановлені планшети з сенсорним екраном, які просять оцінити надану послугу.

Результати оцінки ретельно аналізуються і, якщо потрібно, послуга коригується належним чином.

Відбувається щорічний аудит всіх державних установ, результати якого можна без жодних перешкод знайти як в Інтернеті так і на перших шпальтах центральних газет.

Парламентські дебати і бюджетні слухання відкрито та прозоро проводяться по телебаченню.

Основа технократії - професійна громадянська служба.

Держслужбовці не може зайняти своє крісло за квотою або за домовленістю. Він може обійняти високу посаду тільки довівши, що має відповідні знання, інтелект і потужний потенціал, щоб працювати на суспільство.

Кар'єрне зростання у Сінгапурі відбувається як по гвинтових сходах, без можливості перескочити з нижньої сходинки відразу на верхню, або скориставшись ліфтом.

В кожному міністерстві є свій аналітичний підрозділ співробітники якого проводять власні дослідження і прогнозують можливі сценарії майбутніх подій.

Щоб сценарії були реалістичними, громадянська служба залучає для консультації економістів, фахівців з інфраструктури, охорони навколишнього середовища, оборони та соціальних послуг.

Як було вказано раніше, робота кваліфікованих держслужбовців гідно оплачується. Але якщо за результатами роботи держслужбовця відбувається зростання економіки він отримує премію.

Не тільки держслужбовці отримують в Сінгапурі гідну зарплатню. Щоб в країні не переводилися кваліфіковані лідери, в країні особливу увагу приділяють освіті, а тому робота шкільних вчителів і університетських викладачів - почесна, престижна і добре оплачувана.

Сьогодні Сінгапур - одна із найосвіченіших та багатих країн світу, з найсприятливішим кліматом для розвитку бізнесу і найефективнішим урядом. Успішний досвід якої можливо вже пора впроваджувати в Україні.

Дивіться також