Цифровізація – найкращий антикорупційний запобіжник

Певні фактори, в тому числі фінансові, юридичні, технічні, кадрові які стримують швидку діджиталізацію України.

Зокрема це законодавство, яке сьогодні виписане під паперовий, бюрократичний, а часто корупціогенний формат надання послуг.

Перш ніж послугу перевести у цифровий формат, необхідно описати бізнес-процеси, як вона надається зараз і як буде надаватися: від заявки до кінцевого результату. А практично усі кроки такого процесу визначені тими чи іншими законами, або підзаконними документами. І виходить, що простіше було би з точки "А" одразу перейти в точку "З", але за законом треба обійти ще пів алфавіту і тільки тоді переміститися в точку "З".

Наприклад, ми дуже хочемо, щоб після створення соціального реєстру осіб, які отримують допомогу від держави, усі державні та комунальні структури фіксували надані ними послуги в цьому реєстрі, за особою, якій таку послугу було надано.

Це дозволило би контролювати державні чи комунальні кошти, які йдуть на такі послуги (пільгові операції, стоматологію, знижки, дитячі садочки без черги і т.д.), а також унеможливило б отримання соціальних послуг особами, які не є їх цільовою аудиторією за законом.

Втім, жодним нормативно правовим документом такий обов’язок для комунальних і державних закладів не передбачено. А відтак сьогодні, коли міністерство соціальної політики створює за кошти світового банку реєстр отримувачів соціальної допомоги від держави, воно не передбачає доступу до нього закладів охорони здоров’я.

Спершу треба зробити зміни до законів та підзаконних актів.

А це – час.

Складні і тривалі процедури міжвідомчого погодження забирають часом роки. Сподіваюся, що тут в нагоді стане більшість Слуги народу у Верховній Раді, яка такі закони буде оперативно приймати. Бо досі ми апріорі не могли розраховувати на жодну законодавчу зміну в парламенті.

Ще однією перешкодою для впровадження ІТ рішень є гострий брак кадрів в органах влади, які мають такі рішення впроваджувати чи забезпечувати роботу відповідних державних сервісів. Знайти ІТ фахівця в орган влади на зарплату у 10-15 тисяч гривень – дуже складно.

Та попри все, Україна займає високе місце у списку країн, які цифровізують державні послуги. Нам є чим пишатись і є над чим працювати. Важливо, щоб новий уряд підтримав та продовжив ті проекти, які вже були започатковані. Адже цифровізація – це один з найкращих антикорупційних запобіжників.

Дивіться також

Новий Кабмін оптимізує уряд Політика
Новий уряд – дарує надії! Події