Уроки коронакризису: чому пандемія навчила бізнес

Перехід в онлайн - об'єктивна реальність сучасного ринку

Тренд на цифрову трансформацію намітився вже давно, пандемія Covid-19 просто прискорила цей перехід. У період обмежень попит з офлайна масово перемістився в онлайн. Саме перехід в онлайн став стало запорукою виживання бізнесу в кризу. Зручність і безпека онлайн-торгівлі оцінили і покупці. Тому і після скасування обмежень онлайн-ринок продовжує рости і розвиватися.

Ставка на чесність і продукт

Будь-яка криза - це завжди «перевірка на вошивість». І якщо ти - «мильна бульбашка» нехай навіть дуже велика, рано чи пізно ти лопнеш. Данна криза не стала винятком. Виживають ті бренди, які роблять ставку на якість продукту, бездоганну репутацію та прозорість бізнес-процесів.

Диверсифікація бізнесу - запорука виживання

Під час цієї кризи найбільше постраждали ті компанії, які концентрувалися на якомусь одному продукті або одному ринку. І якщо сфера сильно постраждала від коронавірусу, то такі компанії в кращому випадку терпіли великі збитки, в гіршому - закривалися. Тому ще один урок -, не класти всі яйця в одну корзину. Саме диверсифікація бізнесу зможе уберегти компанію під час криз і потрясінь за рахунок переключення потужностей в ті сфери, які найменше постраждали в складний період.

Ефективність віддаленої роботи

Пандемія коронавирусу привела до того, що багато компаній вже в березні перевели більшість співробітників роботу з дому. Виявилося, що при грамотній організації робочого процесу ефективність співробітників на удаленке зросла, а компанії отримали можливість заощадити на орендній платі за рахунок відмови від частини офісних приміщень.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство