В чому полягає відмінність між зайнятими і продуктивними людьми?

Дуже багато людей вважають, що бути зайнятим - це теж саме, що бути продуктивним. Насправді це не так.

Видання Inc опублікувало цікаве дослідження на цю тему яке ми і пропонуємо до вашої уваги.

Зайняті (віслюки) люди одержимі тим, щоб впихнути у свій щоденний розпорядок якомога більше всього. Продуктивні (єдинороги) люди усвідомлено скорочують свій список справ на 50%.

Віслюки: думають, що чим більше вони зроблять за 8-9 робочих годин, тим краще. Вони впихають у свій список завдань занадто багато пунктів, а за підсумком переносять більшість з них на наступний день.

Єдинороги: знають, що їм не потрібно мати 40 завдань в списку справ. Вони грамотно підходять до вибору завдань на майбутній день і займаються тільки найважливішим.

Зайняті беруться за всі завдання поспіль. Продуктивні бачать різницю між «терміновим» і «важливим».

Віслюки: витрачають велику частину часу вирішуючи незрозумілі проблеми, будучи осліпленими робочими питаннями, які насправді не так важливі. У кожній компанії є завдання, які можуть бути відзначені як термінові, але зазвичай такий статус їм надають ваші колеги або начальник, коли очікують почути від вас відповідь з цих питань якомога швидше.

Єдинороги: знають, як відрізняти термінове від важливого. Вони приділяють увагу тому, що має значення, і не витрачають велику частину часу на спробу закінчити різні термінові завдання.

Зайняті люди постійно відволікаються. Продуктивні працюють системно.

Віслюки: роками виробляють шкідливі для продуктивності звички. Вони постійно і без потреби перевіряють електронну пошту і відволікаються на кожен звук, що лунає з смартфона.

Єдинороги: підходять системно до виконання навіть таких простих завдань, як перевірка електронної пошти. Вони виділяють трохи часу для перевірки нових повідомлень і можуть зосереджено працювати над важливими робочими завданнями.

Зайняті люди люблять багатозадачність. Продуктивні приділяють увагу чомусь одному.

Віслюки: постійно намагаються виконувати по 15 завдань одночасно. У них відкрито багато вкладок і документів, крім постійно відкритого календаря.

Єдинороги: приділяють увагу тим завданням, які максимально важливі і роблять це вкрай ефективно. Вони використовують багатозадачність з розумом, об'єднуючи виконання менш важливого завдання з більш важливим. Наприклад, високо продуктивна людина робить замітки про потенційний проект, поки чекає початку загальних зборів. Такі люди знають, що повинні виконувати кілька завдань одночасно, якщо частина завдань може бути виконана без старання або великих енерговитрат.

Зайняті люди приклеєні до своїх столів. Продуктивні знають, коли взяти перерву.

Віслюки: рідко роблять перерви, вони взагалі їх ненавидять, думаючи, що це тільки для прокрастинаторів. Їх також засмучують продуктивні люди, які виглядають так, як ніби у них в розпорядженні увесь час у світі, і які взагалі насолоджуються своєю роботою.

Єдинороги: знають, коли потрібно дати собі час пожвавитися. Їх перерви - це прогулянки під улюблену музику, короткі комедійні скетчі, медитація або перекус. Вони знають, що можуть домогтися більшої продуктивності, якщо дати своєму мозку перепочити від довгих годин роботи.

Що ж робити коли ви віслюк?

Якщо ви один з зайнятих віслюків, які хотіли б перетворитися в продуктивного єдинорога, дотримуйтесь правила 80/20, коли справа стосується ваших завдань.

Позбавтеся від речей, які не потрібні протягом робочого дня, за умови, що вони надають мінімальний вплив на вашу продуктивність.

Зайняті люди працюють з ранку і до ночі. Єдиноріг знає коли пора закінчити робочий день.

Якщо раніше, коли ви були молодшими, вам вдавалось витрачати енергію і час на різні справи, то зараз ви подумаєте двічі, перш ніж захотіти здійснити якусь мету. Проте, у вашій кар'єрі і житті одного разу настане момент, коли потрібно розібратися на чому необхідно фокусуватися.

Якщо зараз ви жонглюєте розкладом, часом і грошима і на додаток ще вчитеся програмувати, запускаєте сайт, готуєтеся до переїзду в іншу країну або плануєте піші прогулянки по парку, то будьте продуктивним єдинорогом і викреслюйте цілі, які для вас більше не актуальні.

Це нормально - відмовлятися від планів, які наразі не зовсім здійсненні і корисні. Замість них зосередьте свою енергію і ресурси виключно на одній речі, яка відповідає вашій головній меті.

Обирайте досягнення максимального рівня продуктивності в будь-який робочий день, забувши про те, яке це - виглядати і відчувати себе загнаним віслюком, і перетворите себе в продуктивного єдинорога.