Як ігнорувати начальство, в неробочий час

Знайти золоту середину між роботою і відпочинком - це особливе мистецтво навіть у самі звичайні часи. У Німеччині для цього є слово feierabend, яке перекладається як «кінець робочого дня». Воно описує точний період, коли починається час відпочинку. Але досягти feierabend було б набагато простіше, якби ваш будинок не перетворився в імпровізований офіс в останні дев'ять місяців.

Якийсь час свобода здавалася приємною, і керівництво в основному влаштовував цей новий спосіб роботи. Продуктивність підвищилася, забруднення в містах знизилося, а мільйони людей відмовилися від одягу. Однак незабаром начальство виявило, що з працівниками з дому, можна зв'язуватися в будь-який час дня і ночі і навіть у вихідні, і що навіть в пандемію можна влаштувати їм нелегке життя.

Дослідження, опубліковане в Journal of Occupational Health Psychology, показало, що грубі робочі листи шкідливі для вашого здоров'я, а їх стає все більше під час локдауна. До того ж ми проводимо набагато більше часу перед екранами. Згідно з останніми даними Ofcom, 27,9 млн осіб, тобто 88% дорослого онлайн-населення, відвідали поштовий сервіс у вересні, що на 1,5 млн більше, ніж у січні. А кількість людей, які переглядають новини, вище, ніж за попередні два роки.

Питання в тому, як відключитися після 18:00. Безкомпромісний варіант - вимкнути ноутбук, телефон, вийти з усіх робочих додатків і ще глибше потонути в дивані в блаженному невіданні про криваву бійню, що захлеснула вашу поштову скриньку. Але, напевно, не варто робити так кожен день. Благодійна організація з охорони психічного здоров'я Mind рекомендує налаштувати «робочий» і «особистий» логіни для ноутбука, щоб подумки розділяти ці два простору. Гарвардський інститут здоров'я пропонує співробітникам блокувати робочу електронну пошту на певний період часу. Плагін Boomerang, який можна використовувати як для Gmail, так і для Outlook, допомагає налаштувати певний графік, коли турбують вас імейли не відображаються в папці «Вхідні».

В реальності все не так просто. Slack і Microsoft Teams показують, коли співробітник «активний», Google Docs зберігає хронологічні записи оновлень документів, а страшна синя галочка WhatsApp видає вас колегам, коли ви не відповідаєте на їх «термінове» повідомлення.

Роботодавці також знаходять все більш творчі способи контролювати ваш день. Під час пандемії різко зросли продажі програмного забезпечення для спостереження за співробітниками, і деякі компанії, такі як американська Hubstaff, радісно відзначили зростання продажів на 300%. Спочатку така шпигунська тактика викликала бурю обурення, але зараз це вже скоріше норма.

Є способи затуманити керівництву очі. Є додатки, типу Presence Scheduler, які показують, ніби ви активні в Slack, навіть якщо це зовсім не так. Користувачі iPhone можуть позбутися «синьої галочки» в WhatsApp, відключивши сповіщення про прочитання повідомлення. Можна налаштувати Gmail, Slack і Twitter так, щоб нові повідомлення не приходили на телефон, і ви переглядали робочі повідомлення тільки на робочому місці (ви все одно перебуваєте там весь час).

«Бачачи миттєве підтвердження того, що повідомлення було отримано, ви припускаєте, що адресат повинен відповісти так само швидко», - говорить фахівець з поведінки Памела Рутледж, пояснюючи, чому, не отримавши відповідь, люди відчувають себе недооціненими. Власники телефонів на Android можуть створити індивідуальні профілі, які відокремлюють робочі програми від особистих.

На жаль, жоден спосіб уникнути роботи не приносить такого задоволення, як ігнорування начальства. Більш якісне планування робочого дня теоретично означає, що вас не потрібно контролювати, вважає засновник консалтингової компанії Digital Detoxing Мартін Толкс. «Проблема в тому, як керівники розпоряджаються нашим часом, - говорить він. - Лідери, як правило, займають кетівні посади без будь-якої спеціальної підготовки. Вони не надто вникають в наші реалії, тому співробітник сам повинен планувати свій день. Так люди відчувають, що можуть виконувати свою роботу, і їм не обов'язково постійно обмінюватися повідомленнями або відволікатися ».

Толкс також пропонуємо повністю позбутися від звички користуватися телефоном. «Кращий різдвяний подарунок, який люди можуть собі зробити - це будильник, - говорить він. - Якщо не використовувати в якості будильника телефон, то з ранку не догодиш у вир соціальних мереж і уникнеш спокуси відразу ж відповісти на яке-небудь лист ».

Крім того, не бракує в мобільних додків, що підвищують продуктивність роботи. Одні прагнуть перебудувати все ваше трудове життя, як, наприклад, Flora, яка видаляє будь-які приводи для відволікання. Habit Tracker для Android відстежує ваші звички, дозволяючи позбавитися від поганих - наприклад, дивитися серіали в 11 ранку кожен день, - і сконцентруватися на роботі, а Todoist збирає щоденні завдання і терміни в один додаток, інтегроване з Gmail, Slack і Alexa.

Зрештою, використовувати телефон, щоб триматися подалі від телефону - це дуже непродуктивно. Найнадійніший спосіб встановити робочі кордони - просто поговорити про це зі своїм начальником.

«Люди побоюються, що в світі, де є постійний ризик втратити роботу, їх вважатимуть не надто свідомими, але насправді тільки ви самі можете визначити, як проходить ваш день, - каже Джеральдін Галлахер, засновниця коучингової фірми ECC. - Людині доводиться визначати свої кордони, але зробити це важче, ніж можна було очікувати ».

Галлахер каже, що важливо проявляти в цих незграбних розмовах співпереживання, розуміючи того, що керівник теж, ймовірно, намагається знайти мотивацію на своєму дивані. «Ретельно підготуйтеся, знайте, що ви хочете сказати, зрозумійте точку зору шефа і конкретизуйте то, про що просите», - пропонує вона. Але що, якщо ваш бос - сущий кошмар? «Ви все одно не зможете змінити це, так що стійте на своєму», - говорить вона. Або просто ігноруйте його.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство