Як не витрачати час на тупікові бізнес-ідеї

Якщо ви будучи підприємцем хочете заробляти більше грошей, то повинні знати, як відрізняти безнадійні бізнес-ідеї від перспективних проектів. Це особливо важливо, коли нові ідеї виникають саме у вашій голові. Занадто легко захищати їх і ставитися до них як до своїх дітей, але якщо ви хочете створювати щось, що приносить прибутки, то зобов'язані бути об'єктивними.

Саме тому я хочу показати вам процес, який повністю виключить вашу особисту думку з оцінки тієї чи іншої ідеї. Замість цього у вас з'явиться швидкий і простий спосіб вивчати ринок, стан якого є єдиним чинником, який визначить ваш майбутній провал чи успіх.

Насправді я рекомендую використовувати цей же спосіб навіть якщо у вас вже є успішний бізнес, і ви роздумуєте над ребрендингом, запуском нового продукту або стороннього проекту. Погані ідеї завжди будуть проникати в наші уми, і я покажу вам, як визначати їх і припиняти на корені.

Почніть з пітчу

Перед тим як ви витратите хоча б долар або хвилину свого часу на створення продукту чи послуги, почніть з підготовки пітчу. Знайдіть людей зі своєї галузі, у яких є пара хвилин на розмову з вами, і уявіть їм свій бізнес так, ніби він уже запущений і розвивається, як потенційний сценарій розвитку подій.

Є дві причини почати з пітчу. Перша полягає в тому, що ваш пітч завжди буде важливіше, ніж продукт або послуга самі по собі. Ваш пітч - це серце ваших продажів і маркетингової стратегії. Якщо у вас є сильний пітч, то ви досягнете успіху. Якщо ж слабкий, то провалитеся. Все просто.

Коли ви будете виступати з презентацією, не хвилюйтеся про те, якою буде словесна реакція людей. Просто слідкуйте за їх мовою тіла. Ви хочете побачити в їхніх очах вогонь. Ви хочете повністю роздобути їх увагу та побачити, як змінюється навіть їх дихання, коли розповідаєте про свою ідею.

Якщо ж питч не впливає на фізичну поведінка вашої аудиторії, то вам є над чим попрацювати. Тут варто доопрацювати або продукт, або історію, яка передає належним чином всі емоцій вашої пропозиції.

Це підводить нас до другої причини, чому необхідно починати з пітчу: він буде змінюватися по ходу справи. Якщо ви будете прислухатися до думки своєї аудиторії, то почнете додавати нові вражаючі деталі, або ж навпаки, прибирати непотрібні функції і елементи. В один момент ви навіть можете виявити, що ваша ідея стала чимось більшим, в порівнянні з початковим планом.

Все це дуже круто тому, що ви зовсім не витрачаєте грошей і майже не витрачаєте час. Зрештою, це приведе вас до більш якісного результату.

Створіть мінімально життєздатний продукт і продавайте його

Тепер, коли у вас є пітч, ви повинні відштовхуватися від нього при створенні власного продукту або послуги.

Ви повинні створити мінімально життєздатний продукт. Це менш дорога (або навіть безкоштовна) версія вашого продукту, яку ви можете втілити в життя в короткі терміни, і яка буде володіти основними функціями і перевагами, заявленими в пітчі. Це не вимагає від вас створення ідеальної версії вашого продукту; на цьому етапі ви просто повинні просто довести, що ваш концепт працює.

Наприклад, ви хочете побудувати навчальний бізнес в сфері нерухомості, хочете навчати агентів розвивати свої компанії. Ваш мінімально життєздатний продукт може бути електронною книгою, в якій ви як експерт пояснюєте процес пошуку і ведення переговорів за найвигіднішими операціями. Або це може бути вашої маркетинговою компанією, яку інші агенти можуть використовувати для отримання лідов.

Як тільки ви створите такий продукт, починайте продавати його. Не виносьте його на обговорення, а саме продавайте. Гроші повинні ходити по руках. Не думайте про це крізь призму доходу. Це скоріше дослідження, яке дасть вам цінну інформацію про те, як краще продавати той чи інший продукт або послугу. Це дасть вам знання про основні потреби і тригери вашого ринку, а вони в свою чергу дозволять збудувати дохідний, масштабований бізнес.

Цей процес піде вам тільки на користь. Використовуйте його як можливість зробити невеликі і недорогі зміни в проекті, які приведуть до розвитку вашого ринку. Проводьте ці зміни саме на даному етапі, адже далі їх впровадження буде ставати тільки дорожче і складніше, враховуючи зростання і масштаб бізнесу.

Запитайте себе зайвий раз, чи готові ви до цього

Перед тим як ви зважитеся втілювати в життя нову бізнес-ідею, та ще й в довгостроковій перспективі, ви повинні зрозуміти дещо: це буде непросто. Не все буде працювати. Ваша аудиторія не завжди буде слідувати інструкціям. Те ж саме стосується і всіх продавців, партнерів та постачальників, з якими ви будете співпрацювати.

Я не пишу про це для того, щоб позбавити вас впевненості в собі. Насправді я кажу це з метою забезпечити ваш майбутній успіх. Якщо ви думаєте, що рекламувати і продавати ваш продукт або послугу буде легко, то вас чекає великий сюрприз у вигляді розчарування. Ця прірва між очікуваннями і реальністю може завдати вам більше шкоди, ніж якась зміна алгоритмів або безвідповідальність одного з членів вашої команди.

Тому ось вам альтернативний шлях: перед тим як з головою зануритися в нову бізнес-ідею, запитайте себе, чи повністю ви готові до цього. Якщо ні, то ви повинні або виробити в собі цю впевненість, або зайнятися чимось іншим. Коли ви стаєте підприємцем, ви виходите на стежку війни: з конкурентами в своїй ніші, з конкурентами з інших галузей і з пересічними спокусами. Щоб виграти цю війну, ви повинні бути впевнені в собі, повні сил і здатні тверезо оцінювати ситуації. Перш за все ви повинні бути лідером для самого себе, і лише потім лідером для всіх інших людей, що мають відношення до вашого бізнесу.

Суть в тому, що процес, який я описав, допоможе зберегти вам багато часу і грошей, але реальна магія відбувається завдяки вашим лідерським якостям і вашому вмінню читати ситуацію. Якщо ви здатні бути лідером і вмієте належним чином сприймати інформацію, ви можете зробити тисячі помилок, але все одно бути успішним завдяки тому, що будете вчитися на цих помилках і рухатися тільки вперед. Розберіться, чому та чи інша ідея вас зачепила, повністю переконайтеся в тому, що хочете втілювати її в життя і переходите до активних дій.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство