Як нововведення в інформаційних технологіях змінюють роль IT директорів

Посада директора з інформаційних технологій (ДІТ) в державних організаціях ніколи не була такою потрібною, як сьогодні. За останні 40 років технології кардинально змінили методи роботи урядів.Коли інформаційні технології тільки з'явилися, обирали виключно тих людей, що розуміли певні вузькоспеціальні технології, щоб керувати і управляти однією областю бізнесу. З усім тим, цей підхід різко змінився.

Замість того, щоб ІТ-директор був технологом, який курирує бази даних, основні системи та взаємодію між ними, ІТ-директор тепер відповідає за величезну кількість внутрішніх бізнес-процесів, які було фундаментально змінено в результаті впровадження нових інформаційних технологій.

«Не дивлячись на те, що підтримка всього, що пов'язано з IT все ще є обов'язком ІТ-директора, найактуальнішими потребами бізнесу у 2018 році було підвищення доходів і розвиток цифрової трансформації. Якщо ІТ-директора хочуть зберігати свою цінність, їм необхідно узгодити свою діяльність з бізнес-пріоритетами їх організацій»

- Енді Роуселл-Джонс, віце-президент і видатний аналітик Gartner

Інформаційні технології вже не декілька систем для основних робочих процедур. На сьогодні цифрові технології змінили майже всі аспекти діяльності органів влади, в тому числі і взаємодію громадян і влади.

І це призвело до різкої зміни ролі ІТ-директора: 95 відсотків ІТ-директорів очікують, що їх робота зміниться у 2018 році через цифровізацію. ІТ-директор більше не є головним технологом, навпаки, тепер ним буде неможливо знати, розуміти і освоювати усі технології всередині своєї організації.

Оскільки ІТ-директор більше не займається технологіями, він стане різностороннім бізнес-лідером. Це роль, що вимагає бути спроможним створити організаційний план, повідомити про нього і забезпечити наявність відповідної культури для усунення будь-яких бар'єрів, що перешкоджають цифровому перетворенню.

Але ІТ-директор — це не тільки робота з програмними системами, що працюють на повну потужність, також він зіштовхується з труднощами користувачів. Користувачі — це як внутрішні співробітники, так і жителі, які взаємодіють з урядом все більш цифровими методами. Крім того, проектування ІТ-інфраструктури означає, що користувачі очікують, що все буде швидким, інтуїтивно зрозумілим, простим у використанні і вимагатиме мінімальних навичок у користування комп'ютером. В результаті ІТ-директорам все частіше необхідно стежити за тим, щоб їх співробітники завжди думали про досвід кінцевого користувача.

Агент змін

ІТ-директора раніше відповідали за дорогі системи, які були закуплені за великі гроші і розраховані на довгі роки користування, може бути, навіть на десятиліття. Тепер він / вона повинен відкинути цю модель і повністю прийняти зміни, які переживає їх організація. ІТ-директору необхідно внести зміни і, що більш важливо, прийняти ці зміни.

Вартість технологій, програмних або апаратних, різко знизилася, і тепер великі витрати на нові технології не є поширеним явищем. В результаті в цифрових мережах компаній з'являється все більше нових технологій

«Якщо ви не створюєте контекст, в якому зміни — це нормальне явище, ви насправді не виконуєте свою роботу», - каже Майкл Кокрілл — екс СЕО адміністрації міста Вашингтон. «Будемо сподіватися, що спадщина, яку я залишив, — це культура, в якій закладена ідея, що директора компаній повинні завжди вчитися чомусь новому, вони повинні завжди фокусуватися на свого клієнта і ставати розумнішими щодо того, як розв'язувати проблему свого клієнта».

Суть справи

Оскільки інформаційні технології змінюють спосіб надання послуг приватних компаній і державних установ, роль ІТ-директора стала вирішальною в забезпеченні цифрової трансформації, яку переживають урядові установи. У недавньому дослідженні McKinsey було показано, що найбільшою перешкодою для цифрової трансформації є не низька кваліфікація і не поганий доступ до ресурсів, а культурні та поведінкові фактори. Тому головним пріоритетом ІТ-директора є створення культури, яка включає інновації і зміни.

Бути ІТ-директором будь-якої організації — непросте завдання, не кажучи вже про те, щоб бути директором в урядових організаціях. Є багато проблем, з якими їм доведеться зіткнутися, вони пов'язані з бізнесом та ІТ-операціями. Ці нові бізнес-лідери змушені керувати стратегічними ініціативами для бізнесу і планувати все відповідно до змін у технологіях і, що найбільш важливо, приймати ці зміни!

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство