Як спека спотворює наш розум

У липні 1988 року в Сполучених Штатах наступила досі небачена спека. Городяни кинулися на пляжі, електроспоживання било рекорди, тому що люди викручували кондиціонери на повну потужність, а траси заполонили перегріті, несправні машини. Морозиво тануло швидше, ніж його встигали з'їсти.

Але відбувалося і дещо ще.

У 1988 році рекорди била не тільки сонячна активність, а й насильство. Країна зіткнулася з безпрецедентною кількістю вбивств, згвалтувань, збройних пограбувань і побиттів - 1,56 млн. Чи була зв'язок між погодою і загальної схильністю до насильства?

Люди століттями підозрювали, що тепла погода може впливати на нашу поведінку. Ця ідея навіть відображена в мові: ми говоримо про «спалахують» пристрастях, про «полум'яної» ненависті, про те, що роздратованому людині потрібно «охолонути». Дослідити цю можливість почали вже в кінці XIX століття, як раз коли з'явилася більш-менш надійна статистика злочинності. Відповідно до одного з дослідженням, насильницькі злочини досягали піку в літні місяці, а крадіжки та пограбування частіше відбувалися взимку.

З тих пір свідчень цьому ставало все більше і більше.

Щороку, коли температура зростає, з нами трапляється колективна трансформація. Часом симптоми досить незначні: люди частіше сигналять в пробках, поліція зазначає зростання хуліганських витівок, ми не так охоче допомагаємо незнайомцям. Але є і менш приємні наслідки.

Під час глобальної спеки 2018 року всюди наступила посуха, почастішали пожежі в Арктиці, фінські олені вийшли на пляжі, а в Швеції зменшилася в розмірах гора. Але мали місце і деякі тривожні людські наслідки. У Британії служба екстреного реагування отримала найбільшу кількість дзвінків, і один поліцейський помітив, що публіка «дуже дивно» реагує на цю погоду. У деяких регіонах кількість скарг зросла на 40%.

Це, звичайно, лише окремий випадок, і у таких інцидентів є маса інших пояснень. Але наукові дослідження по всьому світу підтверджують, що між спекою і насильством є кореляція.

У Британії з 2010 по 2018 рік при температурі 20 градусів Цельсія насильницьких злочинів було на 14% більше, ніж при 10 градусах. У Мексиці організована злочинність активніша в більш жарку погоду; деякі вчені думають, що це створює «смак до насильства». У ПАР, як з'ясували вчені, на кожен додатковий градус температури число вбивств збільшується на 1,5%. В одному з регіонів Греції, за даними одного дослідження, більше 30% вбивств припали на дні з середньою температурою вище 25 за Цельсієм.

Схожі патерни були виявлені в Африці, на Тайвані, в Сполучених Штатах, в Фінляндії і Іспанії. В цілому цей ефект зафіксований в сотнях досліджень.

Потім є бунти. В одному дослідженні вчені відстежили бунти і повстання по всьому світу з 1791 по 1880 рік і виявили, що переважна їх більшість припадає на літні місяці. Це відбувалося у всіх частинах світу. Наприклад, в Європі повстання найчастіше відбувалися в липні, а в Південній Америці - в січні.

Недавні дослідження підтвердили зв'язок між соціальними рухами і погодою. Аналіз більше 7000 публічних виступів за 36 років показав, що вони частіше відбуваються в теплу і помірну погоду, і чим вище температура, тим вище ймовірність насильства. Хоча приводи для масових виступів трапляються в будь-який час року, ми, схоже, набагато частіше реагуємо на них, коли на вулиці тепло.

«Тут важливо зробити застереження, - говорить Тревор Харлі, почесний професор психології Університету Данді. - Зв'язок між спекою та бунтами має U-подібну форму: коли стає дуже жарко або дуже волого, люди нічого не роблять, тому що рухатися дуже неприємно ».

Нарешті, дослідження понад мільйон самогубств в 12 країнах виявило, що більш висока температура на вулиці корелює з підвищеним ризиком самогубств, особливо в західних країнах і ПАР. В цілому ризик був вище за все при температурі в 27 за Цельсієм.

Чому погода так впливає на нашу поведінку, загадка - але світ стає тепліше, і вчені поспішають знайти відповідь.

Одне з начебто очевидних пояснень в тому, що в жарку погоду нам некомфортно, у нас колективно псується настрій, що призводить до небезпечної поведінки. Є безліч свідчень на користь першого аспекту: при високій температурі ми більш роздратовані, відчуваємо більше стресу, менш щасливі. У спекотну погоду професійні футболісти з NFL частіше ведуть себе агресивно на поле, журналісти частіше використовують негативні слова нотатках, а люди в цілому частіше влаштовують страйки або звільняються.

Один дослідник сформулював це так: в середньому різниця в самопочутті між днями з температурою 32 градуси і 21 градус вище, ніж між розведеними і людьми, які перебувають у шлюбі.

Цю ідею підкріплює і відкриття, що погода може впливати на наш мозок, змінюючи функціонування тіла. У 2017 році вчені в Фінляндії з'ясували, що температура корелює з об'ємом серотоніну, важливого хімічної речовини в мозку, яке регулює рівень тривожності, щастя і настрій в цілому. Також вони виявили міцний зв'язок між цим показником і щомісячним рівнем насильницьких злочинів. Тому можливо, що спека змінює рівень серотоніну, а це впливає на рівень агресії.

Ще одне припущення - що спекотна погода збільшує рівень тестостерону, який робить нас більш агресивною. Якщо так, то можна зрозуміти, чому влітку зростає сексуальне та домашнє насильство. У США влітку таке насильство трапляється на 12% частіше.

Але є і багато альтернативних пояснень. Важливо пам'ятати, що більшість наявних досліджень засновані на кореляції між температурою і злочинністю. Це не означає, що один фактор безпосередньо викликає інший. Коли більше сонця, наш світ змінюється в цілому: натовпу людей на фестивалях, більш спокійне ставлення до вживання алкоголю вдень, в цілому більш активну поведінку людей.

Може бути, саме ці літні заняття, завдяки яким ми більше вступаємо в контакт з іншими, а наші емоції посилюються, і є реальна причина нашої поведінки в жарку погоду?

«Одне важко відокремити від іншого, - говорить Харлі. - Візьмемо рівень самогубств: їх стає більше в більш теплу погоду, але тоді і засобів до самогубства більше, тому що люди опиняються на вулиці ... Але ситуація сильно відрізняється по країнах. У Росії один з найвищих показників самогубств, але це швидше пов'язано з високим рівнем споживання алкоголю, а не з погодою ».

Пандемія Covid-19 може допомогти нам з відповіддю на ці питання, тому що багато наших звичні літні заняття під час епідемії неможливі. Вона вже дозволила відповісти на ряд питань - що буде, якщо різко скоротити польоти на великі дистанції, як кити реагують на менш жвавий морський трафік. Може бути, пандемія підкаже, чи пов'язано насильство з літньою активністю або саме зі спекою.

Але яким би не було пояснення, майбутнє може принести ще більш неприємні зміни. Вчені передбачили, що в міру зміни клімату збільшення середньої світової температури усього на 2 градуси Цельсія може збільшити рівень насильницької злочинності на 3 з гаком відсотки в помірному кліматі, наприклад, в Західній Європі. Але зараз багато експертів вважають, що навіть при дотриманні нинішніх зобов'язань щодо зниження викидів температура може вирости на 3 градуси. Будемо готуватися?

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство