Ступінь 1: Не відкладай на завтра те, що можна не робити взагалі.

Перш ніж намагатися зробити все, з цього «все» треба вичерпати все не потрібне. І це більше, ніж ви думаєте. Причому вам потрібна саме відмова від виконання 99% дій, а не відкладання на потім.
Відклавши на потім, ви поклали потрібну справу в скарбничку вашого стресу, а разом з ним ростуть докори сумління через те що ви нічого не встигаєте. Коли ви відмовилися від справи, то ви відчуваєте свободу і прилив сил.
Здебільшого це термінові екстрені ситуації, які вирішаться самі по собі або без вашої участі. Вони не входять в сферу вашої відповідальності в житті.
Висновок: відмовляйтеся від більшості справ взагалі, терміновість - це ілюзія.

Ступінь 2: щоб все встигнути, не роби те, що за тебе можуть зробити інші.

Існують справи, від яких не можна повністю відмовитися. Проекти повинні просуватися вперед, проблеми повинні вирішуватися, і холодильник повинен поповнюватися. Але це не означає, що ви повинні це робити самі, делегуйте. Я придумав для себе приказку, яка мені допомагає встигати робити все: "єдине, що не можна делегувати - це похід до зубного, хоча якщо у тебе вставна щелепа, то і тут вже можна щось придумати."
Це не питання встигнути спихнути всі свої зобов'язання комусь. Тут треба думати так - у різних людей є різні таланти, і всі ми проходимо через різні стадії життя. На цьому етапі вам треба займатися однією справою, а тим, кому ви делегуйте іншим. Якщо ви вмієте делегувати, то ви багато чому їх навчите в процесі спільної роботи.

Ступінь 3: Не давай іншим ті завдання, які тебе розвивають.

Бувають ситуації, коли є, кому делегувати, але навички, необхідні для виконання завдання вам знадобляться самому. Тут треба думати довгостроково. Одноразові завдання доручайте фахівцям, платіть їм гроші і ви будете встигати. Але те, що є життєво важливим для вашого успіху, те, що потрібно буде робити через 5 років краще, ніж сьогодні, треба освоїти самому.
Це не питання економії, це питання якості виконання роботи. Є гарна приказка "ніхто не знає про хворобу так багато, як сам хворий". Це тому що його "хвороба" турбує його самого більше всіх.
Наприклад - тому як продавати або як рекламувати свій бізнес, треба вчитися самому. Ви його знаєте краще, ніж будь-хто інший. Як просувати сайт компанії - треба знати самому, а то гроші не просто полетять в трубу, а летітимуть туди постійно. А такі деталі, як логотип або зовнішню рекламу, звичайно, треба робити спільно з креативним рекламним агентством. У вас ніколи не буде часу опанувати фотошоп на їхньому рівні, не кажучи вже про корисні ідеї, які вам можуть там запропонувати.
Висновок: делегуйте все, крім тих справ, які розвивають ваші таланти, абсолютно необхідні вам для успішного бізнесу.

Ступінь 4: перш ніж я візьму на себе нове зобов'язання, я повинен вирішити яке старе зобов'язання я припиню.

Треба пам'ятати, що ваш день повинен бути схожий на бізнес-чемодан, а не на презерватив, який можна роздути до меж вашої уяви.
У валізі є свої відділення, і якщо в спробі все встигати ви переповните одне з цих відділень, то в іншому вже буде менше місця.
Якщо ж ваш день більше схожий на гумовий виріб, то напружте ваше креативне мислення або, у кого життєвий досвід багатший - напружте пам'ять і вирішите, де цьому виробу місце.
Сподіваюся на вашу порядність. Ви подумали правильно - в смітнику.
Висновок: кожне "так" в одному місці, має означати "ні" в іншому.

Ступінь 5: те, що я вирішую робити, я роблю на всі 100%.

Так я встигаю не тільки все зробити, але і роблю це краще за інших.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство