Як залучити громадськість до участі? Які інструменти краще використовувати - цифрові або традиційні?

Дуже повільно, але все ж таки долучається громадськість України до нового тренду - культури участі.

Обережно, нібито крадучись громадськість долучається до процесів участі, а тому дуже важливо саме зараз зробити все необхідне, щоб подолати страх та пробудити широкі маси, привернути її увагу до необхідності включення у політичне життя країни.

Одними з найкращих інструментів залучення громадськості до участі є цифрові інструменти, мова про які і піде у цьому матеріалі.

За існуючою сьогодні парадигмою будь яка інформаційна кампанія затребує величезної кількості ресурсів, зокрема грошей. І це дійсно так, якщо не брати до уваги можливості сучасних технологій.

Протягом останніх років технологічна еволюція не тільки максимально спростила механізм комунікації та взаємодії, а й надала неймовірну кількість можливостей для залучення громадян, переваги яких над традиційними ми і розглянемо в даному матеріалі.

1. Цифрові рішення залучення значно дешевші ніж традиційні

Використання інтернету дозволяє досягти неймовірно високих показників економії поза все тому, що собівартість носія на якому розповсюджується інформація, зберігання інформації та вартість доставки буквально нічого не вартує!

Ні, звичайно розробка дизайн-макетів та робота копірайтерів, як і бюджет на SMM звичайно потребують певного фінансування, але вартість таких послуг на порядок нижча ніж у випадку якщо ви будете розповсюджувати інформацію традиційними методами.

Так, якщо вам, до прикладу, необхідно буде просто проінформувати мешканців району про захід або подію традиційним методом, вам буде необхідно так само закласти бюджет на розробку дизайн-макетів, копірайтера, а також, як мінімум, вартість послуг типографії та кур'єрів, які це ваше інформаційне повідомлення доставлять адресатам.

Вивчаючи проблему більш прискіпливо можна сказати так, що інвестиція в створення комунікаційного рішення на основі інтернет-технологій розповсюдження інформації дозволить в рамках витрати на одну традиційну розсилку інформації, отримати інструмент який можна використовувати надалі без будь-яких додаткових витрат.

2. Цифрові рішення спрощують та полегшують комунікацію

Величезна кількість справ, обмеження в часі, створюють певні обмеження, а тому кожна комунікація, кожна співпраця повинна бути максимально ефективна.

Особливо це стосується процесів участі громадян, які достатньо складні в плануванні та управлінні.

Кожен процес громадської участі не відбувається у вакуумі і потребує не тільки освітлення, але й надійного каналу комунікації з можливістю зворотного зв'язку як з усіма муніципальними департаментами задіяними у процесі, так і з громадянами приймаючими участь та усіма іншими зацікавленими сторонами.

Тільки використовуючи цифрові інструменти громадської участі можна об'єднати на одній платформі організаційні процеси з тими формами комунікації, які є найбільш комфортними для вас і ваших колег.

Організація співпраці “на хмарі” дозволить не тільки подолати всі перешкоди які так заважають втілити у життя більшість дійсно важливих проектів, а й створить найбільш відкриті та прозорі умови для кожного учасника. Фактично вирівнявши кожного у горизонті.

Кожен учасник, незалежно від того, просто громадянин він, або представник адміністрації, має таке саме право голосу, та може обрати роль, зону відповідальності або певне завдання проекту яким він безпосередньо буде займатися.

Дуже важливо розуміти, що цифрові інструменти участі дозволяють створювати дуже гнучкі моделі, які можуть розвиватися переростати в інші в залежності від фаз проекту, і завдань, які також можуть змінюватися з часом.

Кожен учасник цифрового процесу участі має не тільки доступ до всієї необхідної інформації, а й можливість отримати нагадування, пораду, рекомендацію, тлумачення, підтримку, відслідкувати прогрес, виступити у якості консультанта, підключитись до процесу, допомогти іншому.

Завдяки особливостям архітектури більшості вдалих цифрових платформ, кожен користувач може одночасно брати участь в кількох процесах, відслідковувати динаміку процесів, комунікувати з кожним учасником.

Система нагадування автоматично розсилатиме учасникам які відстежувати процес інформаційні повідомлення які дозволять завжди тримати руку на пульсі не відволікаючись від нагальних справ.

3. Цифрові інструменти сприяють розбудові культури довіри та діалогу

Вільне від обмежень спілкування є ключовим фактором розбудови культури поваги та довіри у суспільстві.

Особливо це стосується процесів участі громадян.

Для того, щоб підвищити довіру та повагу у суспільстві, а також підвищити рівень залучення у процеси дуже важливо налагодити процес комунікації влади та громади.

Громадяни повинні відчувати, що кожен їх запит, кожна ідея були розглянуті, пропозиції взяті до уваги.

Інструменти цифрової участі повинні допомогти кожному громадянину презентувати свої ідеї та ініціативи широкій громадськості.

Традиційні канали комунікації: лист, звернення, серед яких можна навіть відзначити є і цифрові, як наприклад електронна пошта зазвичай дозволяють проводити спілкування у форматі тет-а-тет. Повідомлення надіслані громадянином або відповіді громадянину як правило ніяк особливо не зберігається, а тому можуть бути дуже легко втрачені або видалені.

Використання цифрових інструментів гарантує, що повідомлення охоплять широке коло громадян, історія обміну запитаннями та відповідями буде збережена, та каталогізована.

Окремо на цифровій платформі громадяни мають можливість публічно реагувати на кожну ідею, кожну відповідь, залишивши свій коментар, додавши до обраного, підтримавши або безпосередньо звернувшись до учасника процесу.

4. Цифрові інструменти участі допомагають краще зрозуміти проблему

Коли громадяни публікують свої ідеї, новини, пропозиції та звернення вони буквально створюють віртуальне відображення реальних проблем у суспільстві. Документують події, що відбуваються. Пропонують, як безпосередні учасники процесу, як це краще вирішити. Реагують не як сторонні наглядачі, а як залучені у процес, що робить їх участь більш відповідальною.

Але акумулювання громадської думки та відповідь на них це лише частина роботи системи. Після того, як ідеї та ініціативи були підтримані громадськістю необхідно проаналізувати можливість їх підтримки та передбачити вплив та наслідки які вони матимуть для суспільства.

Вручну такий аналіз зробити неможливо.

Перебрати тисячі ідеї, пропозицій та зауважень, розкласти їх за демографічними, гендерними ознаками, пріорітезувати, розкласти на карті може тільки спеціально сконфігурована цифрова система.

Також цифрова система аналізу допоможе визначити:

  • Що найбільше турбує громадян?
  • Про що говорять громадяни найбільше?
  • Чи існують певні тенденції?
  • Чи існують певні групи громадян за інтересом?
  • Хто говорить?
  • Хто готовий проблему вирішити?
  • Хто проявляє себе як активний громадянин?
  • Хто з представників влади був найбільше або найменше задіяний у процесах?
  • Чия участь була найбільш результативною?
  • Де проводяться дискусії?
  • Яка географія проблеми?
  • Вік учасників дискусії?
  • Скільки конкретно громадяни переймаються проблемою?
  • Скільки людей брали участь у процесах сьогодні, за тиждень, місяць, весь час?
  • Хто брав найбільш активну участь?
  • Чи збільшується або зменшується рівень використання інструментів платформи?
  • Чи є можливість покращити взаємодію з громадою?

5. Цифрові інструменти дозволяють легше взаємодіяти

Хмарне розташування цифрових інструментів участі сприяє тому, що до процесів мають можливість долучитися та максимально ефективно взаємодіяти громадяни з різних куточків всієї країни.

Цифрові інструменти допоможуть вам знайти однодумців в громадах які розташовані від вас за сотні кілометрів. Ви без перешкод можете поділитися з ними необхідною інформацією, результатами, обговорити і зробити подальші кроки.

Спільне використання інформації за результатами процесів є ключовою запорукою успішності майбутніх проектів громадськості.

Використовуючи базу знань накопичену на платформі, ви можете створювати нові або подібні проекти.

Ви можете без перешкод поділитися своїми результатами з усіма учасниками, надіславши їм запрошення або опублікувавши оновлення, щоб усі користувачі підписані на тему отримали сповіщення.

Відкритість щодо процесів участі підвищує довіру до влади. Показує, що голоси громадян впливають на результат, що, у свою чергу, найбільше заохочує до участі у майбутніх проектах.

Відкритий доступ до бази знань допомагає зрозуміти, що спрацювало, що працює добре, що не спрацює, що взагалі не варто і розпочинати.

Окремо, ви можете розсилати цільові інформаційні листи-запрошення долучитись до процесу всім громадянам або громадянам певного віку, громадянам мешкаючих в конкретних районах, які ще не беруть активної участі у процесах.

 

Цифрові рішення матимуть дуже позитивний вплив на відносини між громадянами і місцевими органами влади.

Скорочуючи час, витрачений на збір та обробку ідей та пропозицій вручну, економлячи на інформаційних кампаніях, влада міста отримає більше простору та можливостей для плідної співпраці з громадянами.

Відкриті та прозорі процеси призводить до підвищення рівня довіри до влади, більшої підтримки реалізованої політики та збільшення шансів на участь у майбутніх проектах. Настав час розпочати залучити громадськість до цифрових рішень участі за якими майбутнє!

Дивіться також