Як завоювати симпатії цільової аудиторії?

За допомогою яких інструментів ми можемо взаємодіяти з нашою цільовою аудиторією:

  • видача пошукових систем
  • онлайн-ЗМІ
  • спільноти в соцмережах
  • конференції
  • лідери думок

Перш за все нам необхідно зрозуміти як взагалі інформація впливає на свідомість, як її бачать, чують та відчуває аудиторія?

Вся інформація яку ми запам'ятовуємо зберігається в нашій памяті у вигляді візуальних образів. Це наш внутрішній формат збереження даних, і він має дуже індивідуальний, і ексклюзивний для кожної людини.

Проте до того як сформувати певні образи в памяті вся інформація поступає до нас двома всім відомими способами: аудіо, візуально або в їх комбінації.

Вже після того, як ми отримали інформацію вона обробляється - інтерпретується нашим мозком і направляється на зберігання в память. 

Найбільшою проблемою на шляху від оратора, письменника або режисера до її розуміння в тому ж сенсі слухачем, читачем або глядачем і стає та сама суб'єктивна інтерпретація.

І коли ми заглиблюємося в питання суб'єктивного сприйняття інформації перед нами постає ще більш цікава проблема: залежність глибини або якості сприйняття сенсів від направленого на це ресурсу.

Щоб розібрати цей феномен нам необхідно зрозуміти що немає на світі більш важкого і складного шляху донесення інформації ніж її передача у вигляді тексту.

Дивіться: щоб передати будь-який сенс, будь-яку думку оточуючим, нам необхідно:

  1. Інтерпретувати візуальні образи - літери з нашої памяті в слова; 
  2. Слова об'єднати в речення;
  3. Речення перекласти в графічні символи - літери, які прив'язані не до сенсів, а до його звучання;
  4. Записати ці літери в слова поєднуючи в речення, використовуючи для емоційної окраси лише розділові знаки!

При чому навіть літери у нас зберігаються у вигляді візуального ряду який може зовсім не відповідати зображенню літери.

Перед читачем буде стояти не менш складне так ресурсоємне завдання:

  1. Об'єднати літери в слова, слова у речення;
  2. Речення в сенси, які необхідно інтерпретувати у візуальні образи для обробки та збереження в його памяті.

Саме через таку складність та надзвичайне навантаження для нашого головного процесору - мозку, текстова інформація “заходить” найбільш важко, але якщо вже “заходить”, то “заходить” усвідомлено і лягає дуже глибоко. І пам'ятаємо ми її дуже довго.

При чому візуально через те, що ми сприймаємо інформацію достатньо раціонально, індивідуально та логічно, вона зберігається без емоційного забарвлення.

Зовсім інша справа з інформацією яку ми сприймаємо на слух - вона “заходить” як дещо емоційне, чуттєве.

Для того, щоб її зрозуміти логічно, ми запускаємо більш простий, але значно менш складний процес інтерпретації, який не так навантажує наш мозок, але через те, що ми сприймаємо таку інформацію легко, вона має достатньо малий строк зберігання, і майже не запускає тяжкий логічний механізм її усвідомлення.

Поєднання цих двох способів дає нам можливість з головою поринути в інформацію, відчути себе цілком зануреним в неї. Але, знову ж, тут виникає проблема ще більш легкого сприйняття, і майже повного відмовлення від її усвідомлення.

Візуальні образи немов на швидкісному потязі без жодних зупинок залітають в нашу память, через що або проходять транзитом, або не запам'ятовуються.

Що ще цікаво. 

Рівень сприйняття інформації індивідуально або масово дуже розрізняється.

Натовп майже взагалі не розуміє логічних аргументів або доведень, але легко засвоює емоційні заклики до дії та гасла.

Який з цього можна зробити висновок?

Обираючи канал інформування при створенні комунікаційної стратегії необхідно переконатися, що форма та зміст відповідає можливостям каналу, або навпаки.

Наприклад, розуміючи, що наша аудиторія багато часу проводить в YouTube і реклама повинна бути емоційною - ми використовуємо YouTube і знімемо під нього відеоролик.

Якщо вам треба написати текст, ваше обгрунтування справедливості його доведень повинно бути простим і логічним, якщо необхідно виступити перед аудиторією - треба використовувати більш емоційне обгрунтування.

Не треба намагатись перевантажити ЦА текстами, або використовувати лише відео контент. Найкраща стратегія - це комбінувати формати створюючи для ЦА комфортну можливість без напруження, лише за власним бажання перейти від легкого контенту до ресурсоємного.

Також не забувайте, що трендом №1 є можливість отримати зворотний звязок. Саме через нього такою шаленою популярністю користуються соціальні мережі.

Дивіться також