Як зрозуміти, що вас обманюють?

Брехати людині в обличчя складно. Деякі люди брешуть нав'язливо, не піклуючись про те, що їх спіймають - для них це не проблема. Але щоб придумати правдоподібну неправду, переконливо викласти її і підтримувати не видавши себе, для чого потрібні неймовірні зусилля.

Згідно з новим дослідженням, все це вимагає занадто великих зусиль - мозок настільки зайнятий брехнею, що тіло ризикує видати універсальний «сигнал» будь-кому, хто знає, як його шукати.

Це дослідження, проведене голландськими і британськими вченими, опубліковано в журналі Royal Society Open Science.

Підказка

Той, хто бреше вам в обличчя, швидше за все, копіює ваші рухи. І чим складніше брехня, тим це більше помітно, йдеться в дослідженні.

Дослідники пропонують два можливих пояснення, які пов'язані з когнітивним навантаженням. У прес-релізі автори відзначають, що «брехня, особливо пов'язана з грошовими махінаціями, може бути більш складним розумовим завданням, ніж правда».

Перша гіпотеза полягає в тому, що коли хтось бреше, його мозок просто дуже зайнятий вивертами, щоб контролювати фізичні дії. В результаті несвідома частина мозку брехуна, керуюча рухами, за замовчуванням використовує найпростіший з доступних варіантів дій: імітує рухи людини, якого він обманює.

Друге припущення полягає в тому, що когнітивне навантаження позбавляє обманщика ресурсів, достатніх для вироблення розумної та ефективної фізичної стратегії. Коли хтось бреше, його увагу настільки сфокусовано на реакції слухача, що він несвідомо повторює її.

Невербальна координація

Це явище називається «невербальною координацією», і дослідження підтверджують, що так дійсно відбувається, коли хтось прикладає великі розумові зусилля. Однак ці висновки засновані на спостереженнях за конкретними частинами тіла і не дають вичерпного уявлення про поведінку тіла в цілому. А досліджень, присвячених вивченню поведінки обох сторін в сценарії обману, занадто мало.

Проте, як стверджують автори, «невербальна координація - особливо цікава ознака обману, тому що її виникнення залежить від автоматичних процесів і, отже, її важче свідомо контролювати».

Щоб відстежити невербальну координацію, учасникам двох експериментів прикріпили на зап'ястя, голову і тулуб датчики руху. Потім їх парами розсадили обличчям один до одного за низьким столом.

У першому експерименті алгоритм динамічної зміни часу аналізував руху учасників при виконанні вправ, під час яких одна людина спочатку говорила правду, а потім - все брехню. У другому експерименті слухачам були дані інструкції, що впливають на кількість уваги, яку вони повинні були приділити рухам брехуна.

Дослідники виявили, що «невербальна координація посилюється, коли брехня ускладнюється». Вони також побачили, що на цей процес «не вплинуло ні ступінь уваги респондентів до невербальній поведінці, ні ступінь підозрілості інтерв'юера. Наші результати узгоджуються з більш широким припущенням, що брехуни, покладаються на автоматизовані процеси, такі як мімікрія ».

Віддзеркалення

Існує і третя можлива причина, по якій брехун копіює поведінку співрозмовника: можливо, він підсвідомо зміцнює довіру своїх жертв, використовуючи «віддзеркалювання».

Всім, хто знайомий з мистецтвом переконання, відомо, що «віддзеркалюванням» називають копіювання дій іншої людини, і воно здатне викликати симпатію. У мозку є «дзеркальні нейрони», які позитивно реагують, коли хтось імітує наші дії. В результаті виникає так звана «лімбічна синхронізація». Свідоме копіювання рухів співрозмовника - визнана техніка продажів.

Отже, як же визначити, коли віддзеркалювання означає брехня, а коли - спробу продати вам щось? Звичайно, одне іншому не заважає, адже брехня, врешті-решт, - це одна з форм переконання. Можливо, найрозумніша реакція - просто приймати віддзеркалювання як сигнал про те, що потрібно проявити більш пильну увагу. Не потрібно автоматично кричати «брехун!», Коли хтось вас копіює. Просто подумки відступите трохи назад і уважніше прислухайтеся до того, що говорить ваш співрозмовник.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство