Юваль Ной Харари предрікає появу нового класу: зайвих людей

Подальший розвиток технологій призведе до формування марного класу, представники якого не зможуть влаштуватися на жодну із доступних робіт. Безумовний дохід забезпечить їм засоби для існування, а сенс життя доведеться шукати в віртуальних світах, в тому числі в комп'ютерних іграх, прогнозує ізраїльський історик Юваль Ной Харари.

Алгоритми і роботи відберуть у людей сотні професій, але на зміну їм прийдуть нові види зайнятості, пише у своїй колонці в The Guardian історик і автор книги «Homo Deus: коротка історія завтрашнього дня» Юваль Ной Харари.

Так в майбутньому популярністю буде користуватися професія дизайнера віртуальних світів. Однак освоїти її зможе не кожен. «Робота зажадає креативності та гнучкості, і поки незрозуміло, чи зможе 40-річний безробітний таксист або страховий агент перебудуватися і стати дизайнером віртуальних світів», - пише Харари.

Навіть якщо володарі традиційних професій зможуть знайти нову спеціалізацію, світ продовжить змінюватися. Через якийсь час кожному фахівцю доведеться «перевинаходити» себе заново, впевнений Харари. Проблемою майбутнього стане не просто створення нових робочих місць, а створення професій, з якими люди справляються краще алгоритмів.

«До 2050 року сформується новий клас людей - зайвий клас. До нього увійдуть не просто безробітні люди, а люди в принципі не здатні влаштуватися на доступну роботу», - пише історик.

Бідувати даремний клас не буде - розвиток технології призведе до накопичення капіталу і дозволить виплачувати громадянам безумовний основний дохід. Проблемою майбутнього стане не відсутність грошей, а відсутність зайнятості і почуття задоволеності. Якщо у людей немає діла і немає конкретних цілей, то вони починають сходити з розуму, переконаний Харари.

На думку ізраїльського історика, в майбутньому багато знайдуть своє призначення в комп'ютерних іграх. «Зайві з точки зору економіки люди зможуть проводити все більше часу в тривимірних віртуальних світах, в яких вони знайдуть більше емоцій, ніж в реальному світі», - пише Харари.

Тисячоліттями люди шукали сенс життя в віртуальних, вигаданих образах. Харари порівнює з іграми релігію і споживання. Обидва цих конструкту також вимагають від людини дотримання правил і ритуалів в обмін на певні блага і переходи на нові рівні.

Вже сьогодні багато хто відмовляється від роботи на користь відеоігор. Згідно з дослідженням американських економістів, 22% американських чоловіків без вищої освіти не працювали жодного дня за останні 12 місяців. За даними Американського бюро статистики праці, за останні 15 років кількість вільного часу у низькокваліфікованих робітників збільшилася на 4 години на тиждень, і 3 години з цього додаткового часу витрачається на відеоігри.

Харари передбачає, що до 2050 року люди будуть досліджувати нові ігрові сценарії - або в форматі відеоігор, або в форматі нових релігій і ідеологій. Сенс життя буде укладено в нових видах діяльності і нових ритуалах. Робота, за визначенням історика, була сенсом життя тільки в певні періоди історії і в певних світоглядних системах.

У своїй книзі «Homo Deus: коротка історія завтрашнього дня» Юваль Ной Харари описує можливі релігії майбутнього. До них він відносить датаізм - нову ідеологію, згідно з якою людина втратила свою домінуючу роль в цифровому світі і став зайвою ланкою. Інша система цінностей - техногуманізм - робить ставку на розвиток можливостей людини за допомогою нейроінтерфейси і кіборгізаціі. За прогнозами Харари, до 2100 року людина розумна перестане існувати як вид, бо людство саме себе модифікує за допомогою штучного інтелекту і біотехнологій.