З бюжету київскої громади "вкрадено" 1,6 млн грн і всім байдуже

22 лютого 2021 року Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання спеціалістів безпеки», у відповідності до пункту 3 Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №976 від 5 листопада 2008 р. «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади», ініціювала проведення Громадської експертизи діяльності Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій Київської міської ради (КМДА) (надалі Департамент ІКТ), в частині заходів і робіт щодо створення «Ситуаційного центру протидії загрозам у місті Києві» на вул. Кирилівський, 57 у Подільському районі (надалі - Громадська експертиза).

В процесі проведення даної Громадської експертизи наша Громадська організація з подивом дізналася, що:

  • Електронні копії документів Київської міської державної адміністрації (рішення, накази та інш.), якими були призначені відповідальні посадові особи, щодо реалізації комплексної міської цільової програми «Електронна столиця» на 2019-2022 роки», в частині створення «Ситуаційного центру протидії загрозам у місті Києві», за період 2019-2021 років в Департаменті ІКТ – ВІДСУТНІ;
  • Електронні копії документів по проведеним публічним закупівлям, щодо  реалізації комплексної міської цільової програми «Електронна столиця» на 2019-2022 роки», в частині створення «Ситуаційного центру протидії загрозам у місті Києві», за період 2019-2021 років – не можуть бути надані Департаментом,
  • Проігнорована вимога щодо утворення робочої групи із залученням представників ГО «Всеукраїнське Об’єднання Спеціалістів Безпеки», яка регламентована підпунктом 2, пункту 4 Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України N 976 від 5 листопада 2008 р.

Не дивлячись на це ігнорування і спротив з боку Департаменту ІКТ наша організація, дещо з запізненням, але отримала майже всі документи, що стосувалися предмету проведення Громадської експертизи і провело їх нормативно - технічний і навіть частковий правовий аналіз.

Слід зазначити, що частина документів, що стосується публічної закупівлі на передпроектні роботи за об’єктом «Створення ситуаційного центру протидії загрозам у місті Києві» з ФОП Тіунов Владислав Анатолійович на загальну суму 1 млн. 690 тис. 467 грн., наша ГО отримала ще 2020 році та провели їх частковий нормативно - технічний аналіз. Нашим спеціалістам навіть вдалося провести особисту зустріч з керівництвом КП «Інформатика» та самим виконавцем ФОП Тіунов Владислав Анатолійович. На даній зустрічі ми наглядно показали низькій нормативно-технічний рівень самої передпроектної документації та технічної документації публічної закупівлі. За результатами зустрічі було проінформовано керівництво КМДА та Департаменту ІКТ і рекомендовано переробити передпроектну документацію у відповідність до діючих законодавчих і нормативних документів. Нажаль дана рекомендація керівництвом КМДА і Департаменту ІКТ була проігнорована.

  У відповідності до проведеної роботи з правового і нормативно – технічного аналізу наданих документів було оформлено результати «Громадської експертизи діяльності Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації),  в частині проведених заходів щодо реалізації Комплексної програми «Електронна столиця» на 2019-2022 роки та Розпорядження Виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) №2027 від 12.11.2018 «Про будівництво ситуаційного центру протидії загрозам у місті Києві на вул. Кирилівський, 57 у Подільському районі» в частині  створення Ситуаційного центру протидії загрозам у місті Києві», яка була направлена до Київської міської державної адміністрації та опубліковані на сайті КМДА.

Керівництво КМДА традиційно направило матеріали Громадської експертизи до Департаменту ІКТ які теж традиційно проігнорували виявлені факти, наші прохання і вимоги та надали чергову відписку.
В який зазначається, що виявлені факти порушення направлені самому порушнику КП «Інформатика» - для врахування в роботі.

Тобто в наявності ситуація коли порушнику направили матеріали про його порушення з вимогою врахувати їх в роботі.

Так як ми, як учасники Громадської експертизи, були готові до подібної реакції наступним кроком було рішення звернутися до Постійної комісії Київради «З питань цифрової трансформації та адміністративних послуг» яку очолив депутат фракції «Голос» Максим Нефьодов.

Хочеться додати, що наша організація є членом «Української ради бізнесу» яка, в свою чергу, тісно співпрацює з депутатським корпусом багатьох фракцій. Так 19 лютого 2021 року відбулась чергова зустріч членів нашого громадського об’єднання з депутатами Київради від партії «Голос» і з Максимом Нефьодовим зокрема.

У ході зустрічі, представники від нашої громадської організації підняли питання, щодо об'єктивно низької кваліфікації співробітників Департаментів і КП КМДА та можливих шляхах співпраці експертів «Української Ради Бізнесу» з структурними підрозділами КМДА. З боку Максима Нефьодова було сказано про відкритість до співпраці та бажаних готових проектів під «ключ». Також персонально Головою правління нашої організації було обговорено питання проведення Громадської експертизи діяльності КП «Інформатика».

Тому 17 вересня 2021 року був написаний лист на ім’я голови Постійної комісії Київради «З питань цифрової трансформації та адміністративних послуг» в якому були викладені факти порушень при проведенні публічної закупівлі і неправомірного використання бюджетних коштів, викладено прохання втрутитися в дану ситуацію та рекомендовані відповідні заходи, зокрема:

  • Утворити робочу групу із залученням представників ГО «Всеукраїнське Об’єднання Спеціалістів Безпеки»;
  • Провести ревізію документообігу в КМДА та знайти електронні копії документів КМДА (рішення, накази та інш.), якими були призначені відповідальні посадові особи, щодо реалізації комплексної міської цільової програми «Електронна столиця» на 2019-2022 роки»;
  • Сприяти робочій групі в отриманні електронних копій документів по проведеним публічним закупівлям, щодо реалізації комплексної міської цільової програми «Електронна столиця» на 2019-2022 роки».

Тільки після декількох дзвінків, звернень і запиту до Київради, через 2,5 місяці (11.11.2021) була отримана відповідь, що слід очікувати запрошення на засідання Постійної комісії Київради «З питань цифрової трансформації та адміністративних послуг».

16 грудня 2021 року відбулось засіданні Постійної комісії Київради «З питань цифрової трансформації та адміністративних послуг», за головуванням Нефьодова М.Є. Шостим пунктом було заслуховування Звіту Голови правління нашої Громадської організації Лощиліна О.Ю. та керівника Департаменту ІКТ Половинко О.В. стосовно матеріалів відповідної Громадської експертизи.

Слід зазначити, що Директор департаменту ІКТ проігнорував засідання Постійної комісії, чим напевно показав ставлення виконавчої гілки міської влади до депутатського корпусу.

Своїм звітом Голова правління Громадської організації доповів депутатам Київради, що:

1. Постановою Кабінету міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 466 «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт», а саме, п. 4 який свідчить, що «Підготовчі роботи, визначені будівельними нормами, стандартами і правилами, можуть виконуватися замовником після набуття права на земельну ділянку відповідного цільового призначення та подання повідомлення про початок виконання підготовчих робіт до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю. Виконання підготовчих робіт може здійснюватися на підставі повідомлення про початок виконання будівельних робіт або дозволу на виконання будівельних робіт (далі - дозвіл)»;

2. Державні будівельні норми ДБН А2.2.-3-2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» чітко регламентують, що передпроектна документація є частиною проектної документації (п. 3.15 «Передпроектні роботи»).

3. Під час проведення Громадської експертизи, був отриманий лист від Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) в якому зазначається, що вони не видавали і не реєстрували документів, що дають право на виконання підготовчих, будівельних робіт за адресою в місті Києві на вул. Кирилівській, 57 з цільовим призначенням «для будівництва ситуаційного центру протидії загрозам у місті Києві».

Голова правління організації чітко зазначив депутатам, що у відповідності до вищенаведених документів (п.п. 1, 2, 3) очевидно, що керівництво і посадові особи Комунального підприємства «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) грубо порушили Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) № 2027 від 12.11.2018р. щодо дотримання вимог законодавства по порядку виконання будівельних робіт, а також чинні законодавчі і нормативні архітектурно-будівельні документи при проведенні публічних закупівель та укладанні договорів з:

  • ФОП Тіунов Владислав Анатолійович на передпроектні роботи за об’єктом «Створення ситуаційного центру протидії загрозам у місті Києві» на загальну суму 1 млн. 690 тис. 467 грн. https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-08-10-001452-c
  • ПАТ "ЛИТЕР" на Проектні роботи стадії «П» по об’єкту «Будівництво ситуаційного центру протидії загрозам у місті Києві» на загальну суму 15 млн. 299 тис. 341 грн. https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-06-24-001514-b

Що призвело до завдання фактичних збитків Київському бюджету на 1 млн. 690 тис. 467 грн.

4. Керівництво Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) самоусунулось від виконання покладених на нею функцій в частині контролю за діяльність підпорядкованого Комунального підприємства «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), що призвело до незаконних витрат із бюджету міста Києва суми 1 млн. 690 тис. 467 грн.

5. Що тільки втручання Громадської організації «Всеукраїнське Об’єднання Спеціалістів Безпеки» змусило керівництво КП «Інформатика» виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) розірвати вже укладений договір з ПАТ "ЛИТЕР" на Проектні роботи, чим попередило збитки Київського бюджету на 15 млн. 299 тис. 341 грн.

Нажаль Голова постійної комісії Київської міської ради «З питань цифрової трансформації та адміністративних послуг» та члени Постійної комісії не сприйняли наданих доводів, фактів і представлених документів. Зокрема Максим Нефьодов заявив, що «члени постійної комісії не можуть сприйняти на слух представлену інформацію», «надана інформація стосується технічних аспектів проектування і члени комісії не є фахівцями з цього питання», «рекомендував користуватися Prozzoro, поки Верховна рада не відмінила Закон про публічні закупівлі», «що він, як голова Постійної комісії Київради, не розуміється як він може вплинути на роботу Департаменту і Комунального підприємства» та «в разі відсутності реакції КП рекомендував звертатися до Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА».

Рішення комісії - матеріали «Громадської експертизи» взяти до уваги.

Голосували За:

  • Нефьодов М.Є. - депутатська фракція «ГОЛОС»
  • Семенова К.І. - депутатська фракція «Слуга народу»
  • Наконечний М.В. - депутатська фракція «Опозиційна платформа за життя»
  • Тимченко О.С. - депутатська фракція «Європейська солідарність»

Напевно вищезазначені депутати забули певні положення Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» та «Регламенту Київради» в яких чітко говориться, що депутат зобов’язаний «вивчати громадську думку», «захищати інтереси територіальної громади міста Києва» та має право «вимагати усунення порушень законності і встановлення правового порядку».

Наш висновок – чиновникам Київської міської державної адміністрації та депутатам Київської міської ради байдуже, що з бюджету Київської громади «вкрадено» 1 млн. 690 тис. 467 грн.

Для прикладу - це сума за роботи з демонтажу, монтажу, пусконалагодження та диспечеризації двух пасажирських ліфтів в Києві.