Завдання найменшого жалю

Існує одна поширена рада для продуктивності: починати ранок з горезвісної жаби. Ця ідея народилася завдяки Марку Твену, який одного разу сказав: «З'їжте з ранку живу жабу, і до кінця дня з вами не станеться нічого гіршого».

Цитата добре відома, і завдяки їй з'явилася популярна книга Брайана Трейсі. В основі лежить відмінна ідея: коли ви починаєте кожен день з найскладнішого завдання зі свого списку, залишок дня в порівнянні з цим здається легким вітерцем.

Хоча мені подобається ця порада, я трохи модифікував її для себе. Замість того, щоб починати день з самого важкого, я щоранку працюю над тим, що приносить полегшення після закінчення.

Щоб визначити цю задачу, я задаюся питанням: що мені принесе найбільше полегшення з усіх тих справ, якими я міг би зайнятися з ранку?

Продуктивність - це не тільки досягнення, але і мінімізація жалю. Вирішивши в першу чергу найскладнішу задачу, я гарантую, що не буду озиратися на минулий день, думаючи про те, що мені потрібно було провести або почати його якось інакше. Я роблю це навіть по вихідним, ставлячи собі питання про потенційне полегшення - зазвичай це тренування, ремонт будинку або робота у дворі.

Мені подобається ця стратегія, особливо в наш непередбачуваний час. Як би не проходив день, як би ви себе не відчували, перше, що ви робите кожен день - це те, чим ви пишаєтеся (і в результаті відчуваєте полегшення).

Уміння сконцентруватися на найскладнішій задачі - потужна стратегія підвищення продуктивності. Якщо ви схильні до прокрастинації, то залишок дня здасться вам куди простіше в порівнянні з цим. 

Працюйте над важкими завданнями, але не забувайте і про те, що пробуджує в вас гордість.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство