Житлово-будівельні кооперативи хочуть ліквідувати?

5 січня цього року Асоціація ЖБК та ОСББ Шевченківського району звернулась до мешканців міста Києва з важливим повідомленням:

"Увага! Увага! Увага! Шановні мешканці міста Києва, надважливо знати

3 грудня 2020 року Верховною Радою України прийнято Законопроект 2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово – комунальних послуг».

Цим Законом "удосконалено", (ми навмисно взяли це слово в лапки), норми і положення чинного законодавства у сфері надання житлово- комунальних послуг, а також нібито врегульовано питання з технічного обслуговування внутрішньо будинкових газових мереж, і закріплено кінцевий термін визначення з формою управління багатоквартирним будинком.

Тож з 01 січня 2021 року, практично вже розпочато конкурсну процедуру з призначення управителя для багатоквартирних будинків. Саме з цієї дати орган місцевої влади може оголосити конкурс та обов'язково провести до 01 травня 2021 року.

А тепер фактично, що це означає?

Раніше спадок радянського союзу, весь застарілий житловий фонд, з початку 90 років, обслуговували комунальні підприємства ЖЕК, тотожно держава. Відповідальність за стан будинків, всіх мереж та прибудинкової території, несли також вони.

Але декілька років тому, по всій Україні почали ліквідацію ЖЕКІв. Основні завдання Житлово Експлуатаційних Контор, БУЛИ: зберігання закріпленого за нею житлового фонду і забезпечення безперебійної роботи інженерного устаткування житлових будинків, своєчасне проведення поточного ремонту, утримання домоволодінь у належному технічному і санітарному стані, забезпечення дбайливого ставлення мешканців до своїх квартир тощо.

Замість ЖЕК, декілька років тому, рішеннями районних рад, почали утворювати КП Керуючі компанії, в статутах яких була змінена відповідальність, а основним завданням стало обслуговування.

Підкреслимо, вже не зберігання і ремонт, а лише послуга з обслуговування.

Наразі вищевказаним законопроектом 2458 та законом 417, фактично вся відповідальність перекладена тепер вже на співвласників багатоквартирного будинку, тобто Вас.

Які є варіанти?

Їх насправді небагато.

В умовах карантину, жителів багатоквартирних будинків без організованої форми правління, не повідомили, не провели роз'яснювальну роботу та не надали часу на вивчення ситуації і вибір управителя.

Тож єдиним способом для всіх мешканців будинків, насправді контролювати процес утримання будинку та дійсно впливати є тільки створення ОСББ.

Асоціація ЖБК та ОСББ Шевченківського району, пропонує свою підтримку мешканцям багатоквартирних будинків без організованої форми правління. Безкоштовні консультації, членство, та за бажанням допомогу в організації процесу управління багатоквартирного будинку.

PS. В зв'язку з великою увагою до цього посту в різних групах, хочеться додати. Шановні експерти з усіх на світі питань, пишіть хто ви, які досягнення маєте у сфері розвитку управління багатоквартирного будинку? Та конкретні пропозиції і зауваження, інакше ваші коментарі втрачають актуальність і не варті уваги."

Вже 27 січня 2021 Питання №1 для всієї спільноти ЖБК в Україні на даний момент: "Чи зможуть обслуговуючі кооперативи і надалі утримувати самостійно свої багатоквартирні будинки? Адже в 417 законі забули про ЖБК, як форму управління" було озвучено представниками асоціації ЖБК та ОСББ Шевченківського району на комісії з питань ЖКГ та паливно енергетичного комплексу.

4 лютого 2021 року Олександр Бродський   відреагував на ситуацію: "Без хазяїна й двір плаче. Вважаю, що самі відповідальні, організовані та прогресивні господарі власного житла - міські ОСББ та кооперативи. Ми опинилися в такій ситуації, коли в законі «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» не врахували пункт, щодо процедури підписання договору з управителем саме кооперативу. Через це, фактично, місто повинно нав’язати свого управителя. На робочій групі мені було важливо кооперативам дати зрозуміти, що правда та наша підтримка на їхньому боці! Ми готуємо лист до Мінрегіонбуду з проханням внести правки в процедуру підписання договорів з управителями та надати право кооперативам, за власним бажанням, змінювати свої обслуговуючі компанії."

5 лютого 2021 на сторінці Асоціація ЖБК та ОСББ Шевченківського району повідомила: "У Києві понад 850 діючих Житлово-будівельних кооперативів, які протягом багатьох десятиліть успішно самоутримують та обслуговують свої будинки. Нещодавно в деяких районах, пройшла усна інформація, про те що будинки ЖБК скоріше за все будуть виставлені на конкурс з призначення управителя. Спільнота ЖБК не віддасть право розпоряджатися своїм майном, невідомо кому, до того ж з точки зору діючого законодавства закон про кооперацію дозволяє і надалі займатися обслуговуванням. Згуртовані та рішучі голови правління об'єдналися та готові до будь-яких рішучих дій."

В цей же день Татьяна Дарьина  - голова Асоціації написала: "Запорука успіху та перемоги - це згуртована громада та взаємодія і підтримка з боку влади. Оновлені закони, написані в супереч існуючому законодавству підставили під загрозу існування кооперативних будинків.  Але спільнота ЖБК на засіданні Постійної комісія Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу запропонувала створення робочої групи. 04.02.2021. Відбулась робоча зустріч яку очолив Олександр Бродський. До засідання були долучені представники ДЖКІ та радник заступника КМДА. Впевнена, перемога буде за об'єднаною громадою ЖБК. Татьяна ГладковаОлексій ТихоновЮрій СвистунРоман СуликTasya Tcherednyk"

Уважно слідкуємо за розвитком подій далі.