150 тисяч британців готові дати притулок українським біженцям

150 тисяч британців готові дати притулок українським біженцям

Британська газета Times  повідомляє , що готовність включитися до урядової програми «Житло для України» ( Home for Ukraine ) виявили понад 150 тисяч британців.

Про цю програму уряд Британії оголосив на початку тижня, а в п'ятницю розпочався прийом клопотань про візи в рамках програми.

Суть програми полягає в наступному: британський власник вільного житла заявляє про готовність пустити в нього українських біженців на строк не менше ніж півроку (верхньої планки немає), і якщо до нього дійсно заселяться біженці, то отримуватиме від уряду 350 фунтів на місяць. Це найчастіше набагато менше, ніж можна отримати, просто здаючи житло.

Домовившись із біженцями про заселення, власник житла повинен буде подати за них клопотання про візи. Уряд щойно спростив анкети і обіцяє різко прискорити процес розгляду клопотань.

Прийом клопотань розпочався 18 березня, і українські біженці отримуватимуть одразу трирічні візи, фактично посвідки на проживання, з правом працювати та доступом до соціальних пільг та виплат.

Критики уряду побоюються, що, хоч би як британські чиновники прискорювали процес розгляду клопотань про візи, він все одно буде надто довгим для нинішньої ситуації.

Як пише Times, посилаючись на джерела в уряді, міністерство внутрішніх справ припускає, що українських біженців у країні виявиться суттєво менше, ніж ці 150 тисяч запропонованих ним будинків, квартир та кімнат, і подумує про те, щоб поширити цю схему і на біженців з інших країн, зокрема, афганців.

12 тисяч людей з-поміж евакуйованих Британією афганців досі живуть у готелях за державний рахунок.

Щоправда, чиновники мають сумніви щодо життєздатності ідеї замінити українців на афганців. Справа, зокрема, в тому, що афганські сім'ї, як правило, багатодітні, і багато місць, запропонованих за схемою «Житло для України», їм можуть не підійти або не погодяться господарі, які збиралися прийняти українців.

Число українських біженців, яких Сполучене Королівство прийме за спеціальною програмою, не обмежуватиметься, наголосив Британський міністр житла та комунального господарства Майкл Гоув. Британія завжди підтримувала найуразливіших, і пишається цим, заявив Гоув, виступаючи у парламенті у понеділок.

Уряд країни очікує, що програмою скористаються десятки тисяч людей, які втекли з України після початку війни.

Повідомляється, що за перші три години роботи програми про свою готовність прийняти у себе біженців з України заявили понад 25 тисяч британців.

Зареєструватися для прийому біженців або як шукач житла можна на спеціальному урядовому сайті .

Наразі громадяни України можуть подати на британську візу, не звертаючись до консульських відділів посольства. Достатньо направити туди запит та копії документів, відповідь теж прийде електронною поштою.

Здати біометричні дані та отримати в паспорт штамп про в'їзд громадяни України зможуть прямо у пункті прибуття до Великобританії.

За цими візами вони зможуть залишатися в Британії як мінімум три роки. Ця схема, за словами Гоува, націлена насамперед на українців, які не мають родичів у Британії.