20 кращих міст для їзди на велосипеді в світі

Міста все більше усвідомлюють, що створення кращої велосипедної інфраструктури має сенс: на людних вулицях в час пік набагато більше людей поміщаються на велосипеди, ніж якби вони були в автомобілях. Велосипеди можуть допомогти містам боротися з місцевим смогом і зміною клімату, стимулювати місцевий бізнес і зробити людей, що живуть там, більш здоровими й щасливими; одне дослідження показало, що на кожен долар, вкладений в окремі велосипедні доріжки, міста можуть заощадити 24 долари на витратах на охорону здоров'я, забруднення навколишнього середовища і роботи пов'язані з дорожнім рухом. Проте, деякі міста вже досягли більше, ніж інші. Фірма Copenhagenize Design Company, що базується в Копенгагені працює з містами, щоб поліпшити ситуацію з велосипедним рухом, оцінила найбільші міста у світі за їх пристосованість до велосипедного руху. Це кращі.

1. Копенгаген

Місто є абсолютним велосипедним лідером - 62% копенгагенців їздять на велосипедах на роботу або в школу (в Портленді, штат Орегон, з найбільшою кількістю велосипедистів в США, це число приблизно в 10 разів менше). Копенгаген має довгу історію доброзичливого ставлення до велосипедів і досі не перестає інвестувати в нові інфраструктурні проекти пов'язані з цим видом транспорту, від велосипедних мостів до регіональних велосипедних магістралей.

2. Амстердам

До 2025 року Амстердам прибере понад 11 000 паркувальних місць з центру міста і замінить їх парковками для велосипедів, тротуарами й деревами. Місто також додає ширші велосипедні доріжки для розв'язання проблеми скупчень велосипедистів на годину пік і перепроектує перехрестя, щоб краще захистити людей на велосипедах.

3. Утрехт

Це голландське місто вже придатне для велосипедистів, але до 2030 року місто планує подвоїти кількість велосипедистів. Електричні велосипеди отримують виділені смуги руху, інтелектуальні світлофори будуть світитися зеленим при наближенні велосипедів, а в районі навколо центрального залізничного вокзалу міста буде скоро буде 33 000 місць для паркування велосипедів.

4. Антверпен

Приблизно третина поїздок в цьому бельгійському місті зараз відбувається на велосипеді, і більша частина велосипедистів — жінки. У місті планується будівництво нового велосипедного та пішохідного моста, розширення регіональних велосипедних магістралей і зниження швидкісного режиму до 29 км в годину практично на всіх вулицях.

5. Страсбург

Відоме як саме велосипедне місто у Франції, Страсбург має нову велосипедну стратегію, яка додасть нові велосипедні траси в передмістя і заохотить нових гонщиків.

6. Бордо

Це французьке місто нещодавно заборонило автомобілі на головному мосту, задля збільшення руху велосипедів. У центрі міста є місця для парковки вантажних велосипедів, а місто пропонує своїм співробітникам використовувати електричні велосипеди.

7. Осло

Коли центр міста Осло прибрав паркувальні місця, щоб звільнити місце від автомобілів, він додав нову парковку для велосипедів. Міська систем шерінгу велосипедами тепер пропонує вантажні велосипеди, а взимку — велосипеди, призначені для їзди по снігу.

8. Париж

Число велосипедистів в Парижі все ще відносно мало в порівнянні з такими містами, як Амстердам або Копенгаген. Але місто будує нові захищені велосипедні доріжки, в тому числі на Єлисейських полях, і продовжує наполягати на зменшення використання автомобілів.

9. Відень

У Відні, якщо ви працюєте на місто, ви можете орендувати безкоштовний вантажний велосипед. Інша недавня програма дала місцевим підприємствам гранти на покупку вантажних велосипедів. За останні два роки місто також встановило 5000 нових паркувальних місць для велосипедів і провів рекламну кампанію під назвою «# warumfährstDUnicht?» Або #whydontYOUcycle?

10. Гельсінкі

Місцева програма обміну велосипедами в Гельсінкі за останні два роки зросла в сім разів, і в місті також є дорожня велика (і зростаюча) мережа, що нараховує 1287 км велосипедної інфраструктури й 19 км велосипедних магістралей. Також місто протестувало програми, такі як система обміну вантажними велосипедами для сусідів.

11. Бремен

У новому «велосипедному районі» в цьому німецькому місті є вулиці, призначені для велосипедистів, велодоріжки виложені бруківкою і додаткова парковка для велосипедів. Місто також розширює мережу велосипедних доріжок, в тому числі вісім нових основних міських трас.

12. Богота

Богота працює над тим, щоб швидко додати нові велосипедні доріжки й інфраструктуру, як парковки для велосипедів поруч із зупинками швидкісного автобусного транспорту, і кількість велосипедистів зростає, збільшившись з 6% від населення до 9% в останні два роки.

13. Барселона

До кінця року Барселона планує збільшити кількість велосипедних доріжок більш ніж у два рази в порівнянні з тим, що було чотирма роками раніше. Зростаючі «суперблоки» міста, призначені для обмеження руху, також роблять більш безпечним катання на велосипедах.

14. Любляна

Столиця Словенії додає нові зони без автомобілів і малошвидкісні дороги, удосконалює дизайн перехресть і додає нову інфраструктуру, наприклад світлофори для велосипедистів.

15. Берлін

Новий велосипедний план в Берліні передбачає створення 100 000 нових паркувальних місць для велосипедів, захищених велодоріжок і додаткових велосипедних магістралей, що ведуть з міста. В районі Пренцлауер Берг місто випробовує нову розподільну станцію, яку компанії-постачальники будуть використовувати для доставки вантажів на велосипедах.

16. Токіо

Токіо має довгу історію сильної велосипедної культури, хоча Copenhagenize зазначає, що це не було добре підтримане архітекторами та планувальниками міст. Щоб йти далі, місто повинно буде додати більше захищених велосипедних доріжок.

17. Тайбей

Нове місто в списку, Тайбей має величезну систему спільного використання велосипедів, до якої жителі можуть отримати доступ через свою карту метро. Система включає безкоштовну оренду для літніх людей та інші пільги.

18. Монреаль

Монреаль планує побудувати велику нову мережу велосипедних доріжок з одностороннім рухом, які перетинають острів, на якому збудоване місто. У центрі міста будуть видалені сотні паркувальних місць для автомобілів, а вулиці будуть з'єднані в площу без автомобілів.

19. Ванкувер

Ванкувер додає нові захищені велосипедні доріжки в центр міста, а також додає нову парковку для велосипедів і іншу інфраструктуру, таку як перехрестя, призначені для кращого захисту велосипедистів від автомобілів.

20. Гамбург

Центр Гамбурга вже досить пристосований до велосипедів, але незабаром у місті з'являться кращі маршрути для людей, які їздять на роботу з різних місць, в тому числі нові велосипедні траси, що з'єднують передмістя, і нові велопарковки на регіональних станціях.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство