718 000 000₴ втратила Одеса від бізнес-партнерства з олігархом Миколою Злочевським

За даними Держаудитслужби міська рада за бюджетні кошти відремонтували водогін для ТОВ "Інфокс", що належить олігарху

Посадовці провели реконструкцію об’єктів, якими надалі майже 10 років безоплатно користується комерційна структура та отримує з цього прибутки.

У 2003 році Одеська міськрада практично за безцінь передала в оренду на 49 років цілісний майновий комплекс КП «Одесводоканал». До його складу увійшли нерухоме майно, інженерні мережі та комунікації водопостачання і водовідведення, а також багаторічна клієнтська база, оборотні активи тощо. Договір оренди підписали колишній міський голова Руслан Боделан та керівник комерційної структури – ТОВ «Інфокс».

В результаті прийняття такого неоднозначного та суперечливого управлінського рішення Одеська міська рада фактично передала в оренду приватній компанії не лише готовий «бізнес», а й стратегічно важливий сектор забезпечення життєдіяльності міста.

Через зношеність об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства, що потребували реконструкції, міська рада вирішила провести капремонт.

КП «Агентство програм розвитку «Одеси» протягом 2007-2009 отримало кредит Міжнародного банку реконструкції та розвитку під державні гарантії на суму понад 45 000 000$ на реконструкцію.

У жовтні 2015 зазначені об’єкти будівництва були введені в експлуатацію. Прибутки з надання послуг водопостачання та водовідведення споживачам Одеси оновленим водогоном продовжувала отримувати ТОВ «Інфокс».

Одеська міська рада за рахунок бюджетних коштів погасила кредит, а відремонтованим майном фактично безоплатно користується приватна компанія.

Внаслідок такої бездіяльності посадових осіб бюджет громади лише за обревізований період витратив на погашення отриманого кредиту понад 370 000 000₴ та зазнав реальних збитків на суму майже 338 000 000₴ у вигляді недоотриманих доходів.