День поминання Великого князя та засновника Білої Церкви Ярослава Мудрого

05 березня внесене в місяцеслів як день поминання благовірного князя Ярослава Мудрого.

У період його князювання було розширено територію Київської Русі, укріплено кордони, встановлено контакти з багатьма європейськими країнами. У 1030 році Ярослав Мудрий заснував Києво-Печерський монастир у Києві. У 1032 році Київським князем Ярославом Мудрим було засноване місто Юр'їв (нині - Біла Церква). За його наказом був виданий Церковний устав, а також зведення законів давньоруського права.

Саме за правління Ярослава Мудрого почався справжній розквіт Київської Русі. Багатовікова слов’янська культура сповнилася нового християнського змісту, та сягнула світових висот, посівши непересічне місце в духовній та культурній історії людства.

37 років його правління заклали міцний фундамент розвитку традицій державотворення на українських землях. А сам Ярослав, вихований у язичеській родині, зміг перемогти в собі багато гріхів та пристрастей і відійшов до Бога справжнім християнином.

У Білій Церкві цього дня відбувся молебень, присвячений поминанню Великого князя Київської Русі Ярослава.

Захід провели священнослужителі Православної Церкви України Білої Церкви та Білоцерківського району на чолі із настоятелем парафії Покрови Божої Матері о. Миколою Гопайничем.

У ході заходу секретар міської ради Вадим Кошель та заступник міського голови Катерина Литвиненко, поклали до пам’ятника Ярослава Мудрого квіти.