Досвідчений фахівець VS новачок: кого наймати?

Коли виникає питання делегування, більшість задає питання ХТО: хто буде більше продавати, хто приведе більше клієнтів, хто буде "добре" працювати, хто попросить меншу зврплатню... Проте правильніше ставити питання не ХТО, а НАВІЩО. Тоді в команді не буде "хороших дівчаток і хлопчиків", "дітей маминої подруги" та інших мало корисних людей в бізнесі.

Відповісти на питання НАВІЩО значить визначитися з функціоналом і результатами, які ви хочете отримати від конкретного фахівця. Тоді й ми отримаємо дилему: кого наймати - фахівця з досвідом або новачка. Ви будете чітко знати, чи потрібен вам швидкий результат, який ви отримаєте після короткої адаптації досвідченого спеца в вашій команді, або ви готові почекати з результатами і витратити час і сили на навчання новачка.

У чому плюси і мінуси обох підходів у делегуванні?

Досвідчений фахівець: ⠀

  • Бистро включиться в роботу, буде допускати менше помилок і швидко дасть необхідний результат.
  • Потребує високої зарплатні, до того ж у вас немає гарантій, що досвід фахівця на 100% підійде вам. Ще одна проблема - "короновані" фахівці, з якими буває складно працювати через їх самовпевненість.

Новачок:

  • Від новачка можна чекати свіжого погляду на проект і нових ідей. Якщо пощастить, він виявиться старанним і буде прагнути якомога швидше отримати необхідний досвід, так що ви отримаєте енергійного і відповідального співробітника.
  • З ризиків - новачок може набратися досвіду і знань у вашої команди і піти. Ще гірше - якщо ви витратите на нього час, сили і гроші, а він не дасть вам ніякого результату. Також важливо розуміти, що у новачка в перші тижні роботи негативний ККД, тому що колеги і керівник витрачають час і сили, щоб навчити його замість того, щоб виконувати свою роботу.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство