Другий раз за 6 років горить історична пам'ятка на вулиці Саксаганського, 38

Про чергову спробу знищити культурну спадщину пише на своїй сторінці в Фейсбуці  Антон Короб:

Напевно найстаріший будинок по вулиці Саксаганського зведено приблизно у 1840-і роки, але не пізніше 1849 року, коли садиба з двоповерховим дерев'яним будинком перейшла у власність колезького асесора Т. Драгомирецького. 1871 року його розширили за рахунок одноповерхової добудови углиб садиби та додали правий вхідний тамбур зі сходами. У 1881 році з'явився лівий тамбур з входом на перший поверх.

1899 року новий власник А.-Г. Райзман замовив архітектору А. Крауссу спорудження нового чотириповерхового флігеля. Того ж року напевно за проєктом вказаного зодчого головний будинок садиби було обкладено цеглою, над правим тамбуром встановлено декоративну вежу.

Фасад здобув декоративне оздоблення у стилі неоренесанс. Площина фасаду другого поверху прикрашена пілястрами з коринфськими капітелями, рельєфними декоративними композиціями у фільонках під вікнами та у міжвіконними вставками.

Вчора, передивляючись новини, відчув дежавю. Через шість років, теж у березні, на Саксаганського горить той самий будинок. Ба більше горить дах, осередок займання знову на горищі. Пожежа 2015 року забрала життя двох вогнеборців з пожежної частини по вул. Тарасівській, 4. На їх честь вставлено меморіальну дошку на місці їхньої служби. У цей раз минулося без жертв. Але жертвою негідників, які замовили вже другий підпал, мав стати найстаріший будинок по вул. Саксаганського, зведений з дерева. Очевидно, статус щойновиявленого об'єкту культурної спадщини заважає комусь реалізувати сміливий та амбітний девелоперський проєкт щодо спорудження багатоповерхового будинку. Власником будинку зараз є ТОВ " ЗВ Ріелті", яке щоправда стало ним з 2019 року. Таким чином, коли був перший підпал - власник був інший.

Цей факт ускладнює підведення попередніх висновків та викликає додаткові питання. Відповіді на це питання має давати прокуратура.

04.03.2015:

24.03. 2021: