Факти порушень законів та державних будівельних норм

Поки Комісія з питань містобудування, архітектури та землевпорядкування КМДА вирішила створити цілу робочу групу з невідомими термінами оцінки кричущих порушень будівельних норм та Законів, небайдужі до долі Києва спеціалісти з будівництва театрів відгукнулись і надали ретельний аналіз порушень в новобудові під театр з вказівками на плані та коментарями. Висновок - будівля представляє потенціну небезпеку для відвідувачів, інфраструктура не придатна для культурно-видовищного закладу, пожежонебезпечна для глядачів та потенціно руйнівна для стародавньої заповідної вулиці!

ФАКТИ ПОРУШЕНЬ ЗАКОНІВ ТА ДЕРЖАВНИХ БУДІВЕЛЬНИХ НОРМ

Представлена проектна документація на сайті "Театру на Подолі" в розділі «Затверджена проектна документація» складається з поповерхових планів, двох розрізів і одного фасаду.

Відсутність таких важливих розділів Генерального плану, Протипожежної безпеки, Технологічного, Пояснювальної записки, аркушів зі специфікаціями, аркушів, на які є посилання та інші, ще раз підтверджує наявність багатьох порушень діючих Норм і Правил проектування, Законів і Постанов. Не дивно, що не представлено і заключння експертизи даного проекту – мабуть не знайшлось поважаючих себе спеціалістів, які взяли б на себе відповідальність за всі ці порушення. Але сам факт того, що експертиза не проводилась, є грубим порушенням Закону. Згідно Постанови Кабінету Міністрів від 11 травня 2011 р. №560 Порядок затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи: «п.10. Обов'язково підлягають експертизі проекти будівництва об'єктів, що: належать до IV і V категорії складності, - щодо дотримання вимог до їх міцності, надійності, довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки.»

А також, порушення ДБН В.1.1-7-2002 «Пожежна безпека об’єктів будівництва»: «п.1.1. Проектна документація на нове будівництво, розширення, реконструкцію, технічне переоснащення, реставрацію і ремонт споруд та приміщень підлягає експертизі (перевірці) органами державного пожежного нагляду в порядку, встановленному законодавством.»

Але, навіть по тим кресленням, що є, виявлено наступні порушення:

  • Не передбачено протипожежний розрив між новою та існуючими будівлями, який має становити 8 м, оскільки старі будівлі мають дерев’яні перекриття (ІІІ категорія вогнестійкості) та мають вікна на торцях).
  • В місцях, де нова будівля примикає до старої, не передбачена протипожежна стіна І типу (оскільки будівлі мають різний ступінь вогнестійкості). А також, вікна повинні бути на відстані не меньше 4 м, а оздоблення виконане із негорючих матеріалів.
  • На «Плані поверху на відм..-0.780, 0.000» видно, що евакуацію із зала забезпечують дві сходові клітини СК1, одна з яких (права), є прохідною (на площадку на відм. -0.780 є ще два виходи з приміщення №3- фойє глядачів), що категорично заборонено згідно з ДБН В.1.1-7-2002 «Пожежна безпека об’єктів будівництва».
  • На «Плані поверху на відм.-4.100,-3.500,-2.750» видно,що права евакуаційна сходова клітина СК1 на відм.-4.100, яка згідно норм повинна мати вихід безпосередньо назовні. Але за проектом виходе на терасу кафе, на якій щільно розставлені столи зі стільцями, що є грубим порушенням, оскільки захаращений вихід перешкоджатиме евакуації людей.
  • Евакуаційні сходові клітини запроектовані з порушеннями: мають значне зменьшення ширини шляху евакуації, ширину дверного пройому меньше ширини сходового маршу, відсутні тамбури, що також порушує ДБН В.1.1-7-2002 «Пожежна безпека об’єктів будівництва».
  • Перед входами та виходами не передбачені накопичувальні майданчики.
  • Відсутні автостоянки та обов'язково необхідне паркувальне місце для інвалідів.
  • Приміщення кафе не забезпечене завантажувальними, господарчим двором з можливістю під’їзду вантажних автомобілів, складськими приміщеннями.
  • Але найбільш вражаючим, зі всіх виявлених порушень, є влаштована завантажувальна в театр за допомогою металевої платформи зовнішнього підйомника, який курсуватиме з вантажем вздовж вертикальних направляючих по ГОЛОВНОМУ ФАСАДУ! Мабуть, ніхто і не здогадувався, що зовнішній вигляд театру-крематорію, то не головна «фішка» від Дроздова! Найбільшим сюрпризом, про який досі ніхто не обмовився жодним словом, мав стати унікальний спосіб завантаження матеріалів для виготовлення декорацій – такий собі виробничий процес вантажних підйомно-опускних операцій, з відповідним звуковим супроводом вантажників – і все це посеред історичної вулиці, «візитної картки» столиці!!!

Та головна проблема, не лише в тому, як це все буде виглядати – головне, що цей виробничий процес проходитиме впритул до існуючої будівлі, яка має ІІІ категорію вогнестійкості і повинна бути відділена протипожежним розривом у 8 м! Крім того, ліва евакуаційна сходова клітина виходить прямо на цей, зажатий з усіх боків, завантажувальний майданчик, що категорично заборонено протипожежними та містобудівними нормами. До речі, все це має бути відображене на Генеральному плані і викладене в Пояснювальній записці. Це, напевне, відповідь на те, чому вони не були представлені громаді, адже автор цього «шедевру» так полюбляє шокувати публіку, і саме тоді, коли вже об’єкт буде готовий до здачі в експлуатацію.