Google і Apple вирішили заборонити технологію обміну даними про місцезнаходження користувачів

Технологічні компанії зажадали від розробників видалити код X-Mode зі своїх додатків, інакше їх ПО може зникнути з відповідних магазинів додатків.

Apple дала розробникам два тижні на видалення цього SDK, а Google - лише один тиждень, але з можливістю подати заявку на продовження до 30 днів.

X-Mode надає розробникам SDK, який при встановленні в додаток відстежує місце розташування користувачів і потім відправляє ці дані на сервери компанії, яка вже ними торгує.

Своєю чергою, X-Mode платить розробникам певну суму залежно від кількості користувачів. За даними компанії, її технологія присутня в більш ніж 400 додатків, в тому числі у багатьох додатках, розроблених для користувачів-мусульман: наприклад, що нагадує, коли потрібно молитися, і в додатку для знайомств, орієнтованому на мусульман.

Втім, в моделі відстежування місцеположення користувачів та продажу даних немає нічого нового: X-Mode, можливо, була заблокована через те, що, згідно зі звітом Motherboard, крім іншого продавала дані військовим США.

Якщо врахувати той факт, що багато хто з найбільших додатків, що використовують X-Mode, були розроблені для мусульманського населення, стає зрозуміло, чому це викликає занепокоєння.

Звичайно, практика державних служб з купівлі даних про місцезнаходження громадян не є чимось новим, але в більшості випадків вони купують їх у брокерів даних, які просто збирають інформацію з різних джерел, а не у компаній, які збирають її безпосередньо. Зі свого боку, X-Mode стверджує, що незаслужено критикують, хоча збирає дані з мобільних додатків точно так же, як більшість рекламних SDK.

Варто сказати, що X-Mode і інші подібні компанії можуть отримати дані про місцезнаходження людини тільки при наявності дозволу.

Часто програми не дають зрозуміти, що дані про розташування буде передано в X-Mode (ця інформація прихована в ліцензійній угоді з кінцевим користувачем, або відсутні взагалі), але кожен додаток на iOS і Android має запитувати дозвіл на доступ до даних про місцезнаходження.

Якщо додаток запитує дозвіл на отримання даних про місцезнаходження, краще зайвий раз подумати, перш ніж давати таке.

Звичайно, це не захистить в тих випадках, коли у програми є реальна причина знати місце розташування.

Але добре, що і Apple, і Google, а також деякі законодавці починають пильніше стежити за тим, як компанії розпоряджаються одними даними.