«Газпром» готується до націоналізації

«Газпром» стоїть на порозі націоналізації. Втрата «Північних потоків» та значної частини експорту газу до Європи серйозно підірвала позиції компанії на міжнародній арені.

Зараз основним ринком збуту для «Газпрому» став Китай. При цьому, за словами джерела, компанія намагається приховати реальні обсяги поставок, що може бути пов'язано з можливими корупційними схемами.

Націоналізація також дозволить «Газпрому» вирішити питання з іноземними міноритарними акціонерами. Їхній викуп планується за ціною, близькою до поточної ринкової, яка є найнижчою за останнє десятиліття з урахуванням інфляції. Російські рітейл-інвестори, як вважає джерело, постраждають від цього рішення — їхні надії на «Газпром по 360 рублів» з 2008 року, скоріш за все, не виправдаються.

Голова компанії Олексій Міллер, за даними джерела, може залишити свою посаду в рамках кадрових змін. На його місце планується призначення представників нової хвилі керівництва, можливо, без зв’язку з поточною ситуацією навколо агресивної війни Росії проти України.