Глобальне цифрове домінування - головна тема Давосу

Ключовими темами Всесвітнього Економічного Форуму стануть Big Data та Глобальне цифрове домінування.

Володарі світу (великих даних) поділяться своїми успіхами на суші, в морі, повітрі і космосі. Вже сьогодні Big Data - це фактично капітал, і від об'єму володіння даними скоро будуть залежати результати всіх економічних і політичних битв на глобальній арені.

Вихід з пандемії і економічної кризи, зміни клімату - це ті виклики, для перемоги над якими вже недостатньо традиційних технологій.

"Спроможність держави" як інституту вже визначається її готовністю до цифрової трансформацій і вправністю у питанні використання Big Data. Як ви розумієте - Великі дані, як і гроші не працюють просто накопичуючись. Шляхи використання даних, ефективність методів і готовність до ризиків як і у справі з інвестиціями роблять Big Data певною грошовою одиницею цифрового світу. А системи глобального обміну Великими даними фактично конвертують їх у валюту нового світу.

Але... 

Тут знову виникає питання ризиків та безпеки. Через, що з трибун ВЕФ закликають до формування risk champions - наддержавного інституту, що буде поєднувати роботу вчених, фінансових стейкхолдерів і світових лідерів.

Об'єднають і допоможуть не тільки попередити ризики, а й створити певні рівні умови для всіх учасників, бо ми всі добре знаємо, що такі цифрові лідери - фактично цифрові імперії як США та Китай вже займають на цьому ринку недосяжну для інших позицію. 

До речі, США, Китай і навіть Ізраїль вже не перший рік ділять світ в гонці за звання світового дата-лідера.

Ще у 2016 році ці країни почали використовувати Big Data в політичних процесах для прийнятті рішень. Чого варта тільки перемога Трампа через інтернет-агітацію за психотіпам.

А Китай створив цифровий концтабір ввівши систему соціального рейтингу і створивши систему тотального відеоспостереження по всій країні. Систему яку до речі зараз нав'язує Білорусі як дієву систему "держбудівництва".

Що цікаво, саме Китай спільно з ООН планує відкриття в Ханчжоу глобального науково-дослідного інституту Big Data.

Центр повинен об'єднати інформацію про громадян усіх держав-членів ООН з даними геолокації і їх поведінки.

Таким чином можна сказати, що за підсумком Давоського тижня будуть визначені роль та місце кожного з гравців в глобальній матриці цифрового управління планетою.

Як ви розумієте місця для Україні в цій повістці немає, тому що через жахливий рівень корупції наша країна навіть задніх не пасе, бо за нами нікого нема.