Коли говорить чи пише правду Антон Геращенко?

12.11.20р. в програмі «Народ проти» на ТВ «Україна 24», проводилось обговорення проекту закону «Про обіг зброї». Не дивлячись на наведені в цій програмі беззаперечні факти — корупції в МВС (Сервісні центри), байдужості поліції (відсутність реакції на звернення) та інш., заступник міністра МВС Антон Геращенко розповідав, як зараз трудно працювати в патрульній поліції за 12,4 тис. грн., жалівся на шалене навантаження на поліцейських, говорив за високий рівень довіри до поліції та за інші хороші статистичні показники діяльності правоохоронної системи т.п.

Відео програми:

Але хочу навести деякі статистичні показники (комбіновані показники британського аналітичного центру The Legatum Institute (Legatum Prosperity Index) і оцінку роботи правоохоронної системи України:

  • Україна показує негативну динаміку показника безпеки за останні 10 років, так у 2019 році Україна зайняла 145 місце із 165 країн. З 2009 року показник погіршився на 52% (з 69 на 145 місце). За комбінованими показниками британського аналітичного центру The Legatum Institute (Legatum Prosperity Index).
  • Навантаження на одного правоохоронця в Україні менше на 31% за Румунію, на 28% за Польщу та на 17% за Німеччину. При цьому Румунія займає 40 місце в рейтингу показника безпеки Legatum Prosperity Index (комбіновані показники британського аналітичного центру The Legatum Institute).
  • Низький рівень довіри суспільства до правоохоронних органів.
  • Зловживання слідчими діями в питаннях вилучення матеріалів, що не є предметами злочину.
  • Відсутність стратегії та безсистемність проведення реформи Національної поліції, інших органів правопорядку.
  • Відсутність орієнтації на клієнтів правоохоронних послуг у щоденній діяльності та у прийнятті рішень.
  • Недостатня взаємодія між органами державної влади, місцевого самоврядування і громадами.
  • Відсутність реальної оцінки професійної підготовки поліцейських.
  • Відсутність ефективної системи громадського контролю щодо рішень і дій органів правопорядку.

А тепер головне питання — Де я взяв ці показники і оціночні речення?

Здивую Вас, саме ці данні були презентовані як «Поточні бар’єри» ті, що є зараз при міністрі Авакові і які стоять зараз перед державою на напрямку «Верховенство права» і були викладені Кабінетом міністрів України в презентації «Економічного аудиту країни та Векторів економічного розвитку до 2030 року».

В презентації даної програми, що відбулась 6 листопада 2020 року, взяли участь Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук та інші.

І «вишенька на торті» — в робочій групі розділу «Верховенство права», де все це зазначено, брав участь заступники міністра МВС Антон Геращенко та Сергій Гончаров.

А тепер в мене риторичні питання, якщо кабінет міністрів так оцінює роботу правоохоронних органів за останні 6 років, то чому не робиться ніяких кадрових висновків і чи може команда, яка зараз сидить в МВС, щось зробити щодо реалізації цих «Векторів?!

Про програму Кабінету міністрів України «Економічний аудит країни та Векторів економічного розвитку до 2030 року» читайте за посиланням.