Китайців пускатимуть у соцмережі тільки за сканом обличчя

З 1 грудня жителям Китаю для підключення нових мобільних сервісів потрібно буде просканувати обличчя. За словами влади, це робиться для захисту законних прав і інтересів громадян у кіберпросторі.

Влада КНР багато років бореться з анонімним використанням Інтернету. Для отримання мобільного номера і раніше було потрібне посвідчення особи з фотографією (як це робиться в багатьох країнах). Тепер пред’явлене фото звірятимуть зі сканом обличчя, щоб точно ідентифікувати користувача і переконатися, що всі користувачі зареєстровані в мережі під своїми справжніми іменами.

Наприклад, у 2017 році був ухвалений закон, згідно з яким інтернет-платформи зобов’язали перевіряти особу користувачів перед розміщенням їхнього контенту. Нове правило, за словами представників міністерства промисловості та інформації, покликане посилити цю систему.

Уряд країни широко використовує відеоспостереження й різні технології розпізнавання людей за обличчями для контролю за населенням. Сучасний Китай називають «країною відеокамер». У 2017 році їх налічувалося 170 млн, а в 2020-му, як очікується, ця цифра зросте до 400 млн.

Влада і ЗМІ назвали технологію розпізнавання облич ефективним засобом боротьби зі злочинністю. Минулого року в місцевій пресі широко висвітлювали випадок, коли завдяки їй поліція змогла затримати підозрюваного зловмисника на концерті серед натовпу в 60000 осіб.

Одночасно сканування облич все ширше входить у побут, зокрема для розрахунків у магазинах.