Meta та Google зобов'яжуть платити виданням новин за контент

Влада США і Канади всерйоз має намір провести закони, які зобов'яжуть техно компанії (насамперед, Meta і Google) платити виданням новин за контенту.

Такий закон вже прийнято в Австралії та обговорюється у Великій Британії.

Щодо США, то і в Сенаті, і серед медіакомпаній поки що немає єдиної думки щодо законопроекту. Представник демократів Емі Клобучар вважає, що цей закон допоможе вижити локальним медіа у ситуації, коли Meta, Google та Amazon у 2022 році заберуть собі 50% всього світового рекламного ринку. Але республіканець Майк Лі впевнений, що закон ефективно працюватиме лише для великих медіа, які отримають перевагу перед невеликими виданнями. Крім того, Лі побоюється картельних змов.

Однак, на думку керуючого директора Econ One Research, картельні змови — це економічно необґрунтована річ у даному контексті, тому що за картелі можна потрапити до в'язниці.

А ось що думаю керівники медіа.

Дженніфер Бартетто, Trib Total Media (Піттсбург): «Цей закон дасть невеликим медіа місце за столом переговорів із техногігантами».

The News Media Alliance (представляє інтереси понад 2000 видань): «Це рішення, яке допоможе підтримати у стійкому стані якісну журналістику і, як наслідок, громадянське суспільство».

Але ось Wikimedia Foundation і National Newspaper Publishers Association згодні з думкою, що новий закон зашкодить малим та середнім медіа.

Залишилося дочекатися відповіді від Meta та Google, які активно боролися проти аналогічного закону в Австралії. Facebook, наприклад, просто відключав країну від стрічки контенту новин.