Новий провал Корецького в "Укрнафті" і рука Злочевського?

Через зупинку видобутку газу на крупному Сахалінському родовищі Україна недорахується 1 мільярду кубів блакитного палива. А за газовою диверсією проти України стоїть ексміністр і магнат часів Януковича Микола Злочевський. Про це повідомляють проінформовані джерела.

"Схоже пан Злочевський не лише відкупився від кримінальної відповідальності, але й налагодив нові бізнесові звʼязки з представниками влади, що дозволять йому не тільки компенсувати вимушені витрати на нещодавню угоду з НАБУ, але й заробити нові величезні статки через нову корупційну схему.

Річ у тому, що після скасування "Укрнафтобуріння" судом ліцензії на видобуток, законодавчий механізм передбачає виключно продаж її через новий біржовий аукціон. А це не один і не два місяці і потім довготривалий процес буріння нових свердловин, або домовлятися з екс-власниками або управителем УНБ щодо продажу існуючої інфраструктури. Але є в законодавстві деякі прогалини, коли ліцензію можливо передати по спрощеній процедурі, компанії, яка вже здійснює видобуток на площі, що межує з ділянкою, або здійснювала її дослідження. А недалеко від "Сахалінського" здійснює видобуток Бурісма, яка належить нещодавно знятому з розшуку екс-міністру втікачу. І якщо він отримає в такий спосіб скасовану ліцензію, то стане найбільшим газовидобувником в країні", — каже джерело.

Для захоплення Сахалінського родовища (після скасування чинного спецдозволу УНБ) достатньо лише рішення Держгеонадра про задоволення заяви надрокористувача про внесення змін до його чинного спецдозволу на видобуток вуглеводнів у звязку з розширенням меж ділянки надр на прилеглу ділянку не більше як на 50% та за трьох умов: 

  • наявність протоколу ДКЗ (про вивчені поклади що виходять за межі ділянки і знаходяться на суміжній ділянці); 
  • суміжну ділянку не передано у користування; 
  • суміжну ділянку не виставлено на аукціон.

Ймовірно, без сприяння вищого керівництва держави і керівника "Укрнафти" Сергія Корецького, судового рішення про анулювання ліцензії не відбулося б. І тепер зрозумілою є реальна мета забрати "Укрнафтобуріння" в АРМА, бо звільнені поспіхом юристи УНБ ніколи б не допустили винесення цього судового рішення.