Пандемія показала неготовність до неї практично всіх медичних систем світу

Які причини були цьому виною? Одна з них - недостатнє число молодшого і середнього медичного персоналу.

Незадовго до початку епідемії цю проблему вивчили Ю.Ненахова і О.Александрова - наукові співробітники лабораторії дослідження поведінкової економіки ІСЕПН РАН і аналітики НДІ організації охорони здоров'я. Деякі дані з їх дослідження:

- На тлі масштабної «оптимізації» кількість пацієнтів, що припадають на одного лікаря, істотно зросла, росло і невдоволення - як лікарів, так і пацієнтів. Звідси - ідея перекласти частину цього тягаря на середній медперсонал.

- Лікарів повинні обслуговувати 4 медсестри - як на Заході, а не 2 - як це, відбувається зараз. Однак, медсестер теж скоротили, внаслідок чого лікарі і виконують частину їх функцій.

- На одну медсестру припадає в середньому 25 пацієнтів, що в 5 разів перевищує нормативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, а нерідко і істотно більше.

- Високе навантаження на медсестер поєднується з низькою оплатою з праці. За їх власною оцінкою, матеріальні можливості 72,1% лікарняних і 85,4% поліклінічних медсестер знаходяться в діапазоні від «не вистачає коштів навіть на харчування» до «коштів на одяг і взуття вистачає, але покупка основний побутової техніки викликає труднощі». При цьому кожна четверта медсестра в поліклініці і кожна п'ята в лікарні повідомили, що їм не вистачає коштів навіть на одяг і взуття.

- Про рівень же робочого навантаження самі за себе говорять такі цифри: відповідаючи на питання «Як ви оцінюєте свою завантаженість, інтенсивність праці на основній роботі?», 47,0% поліклінічних медсестер вибрали варіант «досить завантажені, дуже втомлюєтеся» і ще 20, 5% - «дуже завантажені, працюєте на межі сил», у медсестер, які працюють в лікарнях, ці цифри, відповідно, 45,6% і 19,2% (тобто на дуже сильну втому скаржаться 2/3 медсестер).