ProtonMail "здав" владі громадянина Франції

Вчора популярний конфіденційний поштовий сервіс виклав повідомлення, у якому заявив, що на вимогу швейцарських владних структур, був розкритий власник одного з користувачів пошти. 

Швейцарія на вимогу французьких правоохоронних органів, деанонімізувала одного з користувачів ProtonMail, громадянина Франції, якого відправили за грати.

Після цієї події швейцарський "приватний" та "надійний" поштовий сервіс фактично зійшов з дистанції, бо дуже тяжко собі уявити ту людину яка продовжить і надалі користуватися службою яка "здає" клієнтів владі.

При чому в самому ProtonMail проблеми не бачать, бо там продовжують стверджувати, що вони як і раніше не передають дані іноземним урядам. А у випадку, що стався вони надали дані уряду Швейцарії, який на свій розсуд розпорядився отриманню інформацією.

Не придають уваги в ProtonMail і дуже ганебному факту, що викрився.

До цього сайт ProtonMail говорив, що вона за замовчуванням не веде журнали IP, які можуть бути пов'язані з анонімної обліковим записом електронної пошти. Але це, як виявилось, брехня. Цілком конфіденційний сервіс надав правоохоронцям інформацію якої не мало бути в принципі, але вона чомусь знайшлась. 

І це ще не все.

В ProtonMail намагаються переконати користувачів, що ProtonMail це зовсім не те, що ProtonVPN, і відповідно до швейцарського законодавства не може і мови про логування дій користувачів як це сталось з сервісом електронної пошти... Але... Так само було і до моменту доти влада Франції не отримала файл реєстрації дій користувача якого не було!

Проте, в компанії вже починають розуміти наслідки своєї поведінки, і на сьогодні пункту про відсутність відстеження IP-адреси в політиці конфіденційності вже немає.

Сталося це майже відразу після того, як її зобов'язали передати IP одного з екоактивістів - що призвело до його арешту.

Тепер же, в політиці конфіденційності сервісу зазначено: "якщо користувач порушує швейцарський закон, ProtonMail може бути юридично змушена зареєструвати вашу IP-адресу".

Яким чином в компанії будуть визначати чи порушує користувач швейцарський закон компанія пояснити і не намагалась.

Таким чином проект ProtonMail можна вважати дискредитованим і не рекомендованим до використання.