Систему розпізнавання облич навчили визначати політичні вподобання по фото

Психолог зі Стенфордського університету США Майкл Косинські розробив алгоритм розпізнавання облич, який може визначити політичні уподобання по фотографії.

Про це повідомляє науковий журнал Nature.

За словами розробника, система може вгадувати погляди - ліберальні або консервативні - з точністю до 72%.

"Алгоритми чудово розпізнають сигнали і знаки, які жодна людина ніколи не зможе побачити. Вони все більше перевершують нас у візуальних завданнях, починаючи від діагностики раку шкіри і розпізнавання осіб, закінчуючи оцінками особистих атрибутів, таких як сексуальна орієнтація (76% проти 56%), тип особистості (64% проти 57%) і, як показало нове дослідження, політичні погляди", - стверджує вчений.

Щоб створити алгоритм, фахівець використовував знімки більше мільйона осіб з США, Канади і Великобританії (близько 350 тис. осіб, що не відносяться до європеоїдної раси), а також дані про їх стать, вік та політичні погляди.

Фотографії дослідник взяв з їх профілів у Facebook і з неназваного сервісу онлайн-знайомств.

Проаналізувавши всі ці знімки, алгоритм виділив близько 2000 ознак, за якими можна визначити, ліберал чи консерватор (розпізнаються тільки два типи) зображений на фотографії.

Раніше Косинські розробляв систему для визначення сексуальної орієнтації людини, і теж по фотографії.

За це його розкритикували колеги, оскільки така система може загрожувати безпеці і таємниці особистого життя людей.

Методи роботи алгоритму близькі до фізіогноміки - визначення типу особистості людини за рисами обличчя, яку експериментальні психологи вважають псевдонаукою.

Вчений сподівається, що його нова система зможе працювати не тільки з жителями США, Канади і Великобританії, але і інших країн.