У 2027 році буде скасовано ліцензійні платежі громадян Великобританії на користь BBC

Дуже погана новина для BBC: У 2027 році буде скасовано ліцензійні платежі громадян Великобританії на користь корпорації, а держфінансування буде заморожено на наступні два роки. Але, як кажуть в уряді країни, подальше державне фінансування — це питання переговорів.

Зараз річний платіж для жителів Великобританії становить £157,5, це трохи більше £13 на місяць, що можна порівняти з найдорожчим тарифним планом Netflix (£13,99). І до 2027 року, згідно зі спеціальною королівською хартією, перегляду системи фінансування бути не може.

Рішення міністра культури Великобританії, консерватора Надін Дорріс про скасовання ліцензійних платежів вже розцінюється експертами як «смертний вирок» для корпорації. І колумніст Guardain Поллі Тойнбі вважає, що керівництво ВВС має «боротися всіма можливими засобами із цією смертельною загрозою». І будь-який інший формат фінансування (реклама, державні гроші) є загрозою незалежності.

Що може означати скасування ліцензійних платежів? По-перше, кінець існуючої фінансової моделі, за якої корпорація отримувала гроші від аудиторії. У Великій Британії навіть існує відповідальність за відмову сплачувати ці внески (уряд Бориса Джонсона не перший рік намагався скасувати покарання, але в січні 2021 року відклала обговорення цього питання, яке коштувало б BBC близько £1 млрд).

По-друге, скасування платежів — це фактично кінець планам корпорації з конкуренції зі стрімінгами, тому що спричинить скорочення і штату, і обсягів виробництва телевізійного контенту.

Ну і по-третє, звичайно, це кінець корпорації у її теперішньому форматі.

Зрозуміло, що тепер керівництву ВВС доведеться вигадувати альтернативи фінансування. У Guardian взялися допомогти і запропонували відразу кілька: запровадження реклами в ефіри, включення збору в плату за підключення до широкосмугового інтернету (легко реалізувати, але доступ до швидкісного інтернету стане дорогим для аудиторії), перекваліфікуватися на грантову систему від уряду (як робить ABC в Австралії ), перетворити ВВС на передплатний сервіс, додати суму платежу до податку на доходи громадян.