У Туреччині заарештували гроші «Росатому» на будівництво АЕС

Гроші, які «Росатом» перераховує до Туреччини на будівництво АЕС «Аккую» — найбільшого російсько-турецького інвестпроекту — потрапляють під арешт, повідомив в інтерв'ю каналу «Росія 1» голова держкорпорації Олексій Лихачов. «Система взаєморозрахунків під ударом. Вони заарештовують гроші»,— поскаржився Лихачов в ефірі програми «Москва. Кремль. Путін".

За словами топ-менеджера, за арешт коштів відповідальні «американці», які «ходять між юридичними особами та банками», які працюють з «Росатомом». Реалізації проекту АЕС у Туреччині, який оцінюється в $25 млрд і повністю оплачується Росією, заважають санкції, визнав Лихачов. Хоча сам «Росатом» не перебуває під західними обмежувальними заходами, у санкіонні списки включено кілька його дочірніх структур. Серед них — АТ «Атомбуд», яке розробляє технології монтажу ядерних установок, та ВПО «Точмаш», що виробляє центрифуги для збагачення урану.

Москва оплачує проект за рахунок своїх «суверенних фондів», повідомив у червні на засіданні Ради з науки та освіти президент Володимир Путін. «Це все за рахунок Росії»,— говорив Путін, додаючи, що такий рівень державного фінансування «економічно доцільний».