Україна втратила 7 позицій у рейтингу інноваційності країн

За повідомленням DW Україна не змогла втриматися серед топ-50 інноваційних країн і посіла у 2019 році лише 53 місце. При тому що в 2018 році, завдяки ІТ індустрії Україні вдалося зайняти 46 місце.

Особливо додає пікантності ситуації, що цей рейтинг складається за показниками 60 країн, що свідчить про те, що у нас ще є запас ходу до дна цього рейтингу. А ще той факт, що більше за Україну в рейтингу втратив лише Туніс - 9 балів, але й такий великий удар дозволив йому закріпитися на сходинку вище нашої країни - 52.

Що ще цікавого є в рейтингу?

Найвищу сходинку з пострадянських країн займає Росія, не дивлячись на те, що вона втратила 2 бали в неї 27 місце.

Естонія - 36, Литва - 37, Латвія - 42. З країн Балтії, тільки Естонія зберегла своє місце.

Більше за всіх балів набрала Румунія - 6 балів. Завдяки чому посіла 29 сходинку.

 

Перші 3 місця у 2019 році займають: Південна Корея, Німеччина та Фінляндія. 

У попередньому році трійка лідерів складалась з Північної Кореї, Швеції та Сингапуру.

Те, що в цьому році Україна втратила і не змогла досягти більшого звичайно можна оцінювати по різному. Але загалом це дуже і дуже поганий індикатор.

Коли рік тому Україна посіла 46 сходинку, це було дуже приємно, про це написали на своїх сторінках в соцмережах усі найвищі посадовці країни (як про свою персональну заслугу).

Але, як такої заслуга влади в цьому не було.

Україна і тоді просідала, як раз по тих критеріях, за які відповідає влада: політичне середовище, політична стабільність та безпека, ефективність уряду, верховенство права, ефективності ринку праці, продуктивності, якості дослідницьких установ і їхнього зв'язку з виробництвом, кількості заявок на права інтелектуальної власності тощо.

Отримати 46 місце Україна змогла завдяки ентузіазму розробників стартапів!

Але, зрозуміло, і його недостатньо.

Вже не перший рік не працює обіцяний прем'єром Володимиром Гройсманом Фонд підтримки стартапів. 

Власники ІТ-компанії потерпають через часті перевірки податківців.

В країні немає жодних сприятливих умов для розвитку інноваційних бізнесів. Не створена технологічна, наукова база. Люди з освітою не мають можливості знайти роботу з гідною оплатою праці. І як наслідок знаходять її в інших країнах.

Влада повинна зрозуміти, що інновації це продукт який не може з'явитися спонтанно. Для того щоб інновації в країні розвивалися необхідно створити для них середовище, налагодити зв'язки, побудувати інфраструктуру. Зрозуміти, що інвестиції в інновації це не тільки гроші, але й створення належних умов, культури.

Сьогодні інноваційне середовище в Україні більше нагадує партизанський рух, бійці якого намагаються уникнути уваги держави, яка єдине чим може допомогти - так черговою перевіркою діяльності компанії.

Українці буквально створюють інноваційні продукти на закордонний ринок, розуміючи, що не отримавши підтримки, у них є всі шанси загинути на стадії народження.

Інновації створені українцями мають більше експортний характер. І як наслідок ця галузь в країні занепадає. Що ми і бачимо у рейтингу агентства Bloomberg.