Уряд почав оприлюднювати матеріали до своїх засідань

Починаючи з 18 грудня 2019 р. проект порядку денного засідання Кабінету Міністрів розміщується на офіційному веб-сайті Уряду разом з копіями проектів актів законодавства та матеріалів до них. Про це повідомив Державний секретар Кабінету Міністрів Володимир Бондаренко у своєму листі до громадської організації «Українська Демократія» (http://bit.ly/2NdQoBi ).

Що цьому передувало.

Більше 10 років тому (за прем’єрства Юлії Тимошенко) Уряд прийняв рішення оприлюднювати на своєму сайті не пізніше ніж за 24 години до початку свого засідання проект порядку денного разом з проектами актів (http://bit.ly/2FFgoBq ). Змінювались Прем’єри та Президенти, здійснилась Революція Гідності, а зазначена норма так і залишалась на папері, пересвідчитись в цьому можна проаналізувавши порядки денні тих років, обравши будь-який період за посиланням http://bit.ly/2t8UhQW  .

28 жовтня 2019 року громадська організація «Українська Демократія» звернулась до Секретаріату Кабінету Міністрів з проханням включити себе до адресатів розсилки матеріалів до засідань КМУ. З Секретаріату була надіслана відмова з посиланням на Регламент КМУ, відповідно до якого такі матеріали розсилаються виключно членам КМУ, Президентові України та Голові Парламенту (http://bit.ly/2QH0DQD ). Серед іншого зазначили, що проект порядку денного розміщується на сайті Уряду, проте приховали, що Регламентом передбачено розміщення також проектів актів.

Вважаючи такі дії неправомірними, Організація 12 грудня 2019 року звернулась до Секретаріату КМУ, керівництво якого ймовірно дійшло правильного висновку у відсутності підстав порушувати норми Регламенту та прийняло рішення з 18 грудня оприлюднювати відповідні матеріали.

Як цим користуватись?

Щоб скористатись цим сервісом: за посиланням http://bit.ly/2t8UhQW обираємо проект порядку денного засідання Уряду (починаючи з 18 грудня 2019 року). Внизу сторінки проекту розміщується посилання на матеріали засідання, наприклад за 27 грудня - http://bit.ly/36HiRqX .  Матеріали проектів актів відкриваються у вікні браузера, що є доволі зручно для перегляду, вразі необхідності їх можна завантажити.

Що це дає для громадськості та ЗМІ?

Дехто може зауважити, що проекти актів і так виносяться на громадське обговорення їх розробниками – міністерствами та іншими ЦОВВ. Проте, насправді ці проекти можуть сильно відрізнятися.

Адже, як правило, проекти актів виносяться на публічні консультації в своїй першій редакції, до погодження з усіма заінтересованими органами, до завершення правової експертизи Мін’юсту, до проведення експертизи Секретаріату Кабінету Міністрів, до розгляду на нараді державних секретарів, до розгляду на засіданні урядового комітету. Всі ці речі дуже змінюють проект і на засідання Уряду може потрапляти і п’ята редакція проекту, про яку громадськість нічого не знає.

Отже, оприлюднення фінальної редакції проекту до початку засідання Уряду дає змогу громадськості та ЗМІ мати достовірну інформацію стосовно змісту цього проекту.

Привітання від громадськості.

Громадська організація «Українська Демократія» вітає дії Секретаріату Кабінету Міністрів, спрямовані на забезпечення відкритості діяльності Уряду, проте відмічає, що цей напрямок можна розвивати і надалі, зробивши процес підготовки та прийняття рішень повністю відкритим шляхом оприлюднення в режимі реального часу всіх документів, які виникають в цьому процесі, як це робиться на сайті Верховної Ради України.