Відбувся круглий стіл в КМДА «Європейський досвід будівництва в історичному середовищі»

Відбувся круглий стіл в КМДА «Європейський досвід будівництва в історичному середовищі», ініційований громадською радою КМДА та ГО «Громада Андріївського узвозу», презентація на прикладі боротьби громади Роттердаму (Нідерланди) за можливість жити в місті про яке мріяли.

ДУЖЕ РЕКОМЕНДУЮ ОЗНАЙОМИТИСЬ З ВІДЕОЗАПИСОМ ДОПОВІДЕЙ. Майже повний відеозапис події додається.

"16 січня 2017 року відбувся круглий стіл в КМДА «Європейський досвід будівництва в історичному середовищі», ініційований громадською радою КМДА та ГО «Громада Андріївського узвозу».

.

Була заслухана доповідь члену Амстердамського осередку Громади Андріївського узвозу, архітектора Anna Borisova, яка розповіла про європейські практики вписування новобудов у існуючий історичні міські ландшафти. Зокрема, були наведені приклади успішних громадянських протестних акцій та взаємодії громади і міської влади у збереженні архітектурної культурної спадщини та покращенні якості міського середовища. Особливо цікавою була розповідь про обмеження, які накладає на архітектора будівництво в історичному середовищі та особистий досвід європейського архітектора-містобудівника.

.

Також на круглому столі виступила експерт ГО «Громада Андріївського узвозу» Ольга Рутковская з контрастною доповіддю «Київський досвід будівництва в історичному середовищі», в якій була наочно продемонстрована дикунська ситуація із історичним міським середовищем Києва. Були вказані міжнародні документи, які підписані Україною і мають в ній діяти, але абсолютно ігноруються.

.

Після доповідей висловились всі бажаючі. Було зачитане рішення правління Київської міської організації Національної спілки архітекторів України з переліком довгої низки грубих порушень законів і норм, допущених при будівництві споруди театру на Андріївському узвозі.

.

За підсумками круглого столу було прийняте рішення (одноголосно, один утримався) – громадськості, разом із Київською міською радою та КМДА, розробити дорожню карту виходу з конфлікту і спільно вирішити долю недобудованої споруди. Передумовою цього має бути негайна зупинка будівельних робіт та оприлюднення всієї дозвільної та проектної документації. Тимчасово ввести мораторій на будь-які будівельні роботи на Андріївському узвозі, крім ремонтних. Забезпечити відновлення діяльності Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ". Спільно з народними депутатами різних рівнів підготувати та ввести в дію зміни до законів України "Про Столицю", "Про архітектурну діяльність", "Про регулювання містобудівної діяльності" та "Про державну службу" та інших.

.

Навколо прийнятого рішення, націленого на практичне впровадження європейських стандартів в містобудівну та пам’яткоохоронну практику, планується консолідація інших громадських організацій.

.

======= Довідково:

На круглий стіл були запрошені:

1. Департамент містобудування та архітектури КМДА;

2. Київський науково-методичний центр по охороні, реставрації та використанню пам'яток історії культури і заповідних територій;

3. Державна архітектурно-будівельна інспекція в м. Києві;

4. Департамент культури КМДА;

5. Директор департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) – Хонда М.П;

6. Голова комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористуванням – Міщенко О.Г;

7. Голова комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики – Муха В.В.;

8. ГО «Українське Товариство Охорони Пам’яток Історії та Культури (УТОПІК);

9. Державний історико-архітектурний заповідник «Стародавній Київ»;

10. ГО «Андріївська Пейзажна Ініціатива»;

11. Подільська та Шевченківська районні в місті Києві державні адміністрації;

12. Національна спілка архітекторів України;

13. Київська організація Національної спілки архітекторів України;

14. Інститут археології НАН України;

15. Інститут Історії НАН України Центр досліджень історико-культурної спадщини України;

16. Комунальна організація «Інститут Генерального плану міста Києва».

17. АТ «Інститут Генерального плану міста Києва».

18. Представники СМІ, громадськості, фахівці.